Back
Featured image of post Măsuri necesare pentru evitarea unei crize alimentare devastatoare

Măsuri necesare pentru evitarea unei crize alimentare devastatoare

Partidul Mișcarea Populară propune următoarele măsuri concrete pentru a se evita dezastrul unei crize alimentare în România:

1. Dublarea subvențiilor pentru fermieri – pentru anumite culturi agricole cheie (de exemplu, pentru floarea soarelui, cereale și legume) și pentru motorină (având în vedere că, în ultimul an, prețurile au crescut cam cu 78% - de la 4,5 lei în ianuarie 2021 la 8 lei în martie 2022).

2. Furnizarea de gaze către combinatele petrochimice din România la prețuri preferențiale, în schimbul unor producții importante de îngrășăminte la prețuri accesibile fermierilor români. Acest lucru s-a realizat și în timpul guvernării Boc (2009 – 2010) când s-a evitat falimentul marilor combinate chimice. Dacă nu facem asta, fermieri români vor lua îngrășăminte și pesticide din Polonia, Turcia, Austria sau Germania la prețuri mult mai mari, ceea ce se va traduce într-o explozie a costului cu alimentele pentru cetățeanul de rând.

3. Limitarea exporturilor de materie primă agricolă, îndeosebi cereale.

4. Eliminarea temporară a TVA la alimente, până trece valul inflaționist sau scade în intensitate.

5. Crearea unei oportunități privitoare la credite cu dobândă redusă, garantate de stat, pentru procesatorii de alimente. (O soluție similară cu programul „Prima casă” pentru fermieri).

6. Achiziționarea în regim de urgență de grâu pentru completarea rezervelor de stat.

România poate contribui semnificativ implicit la securitatea alimentară a Uniunii Europene.

Last updated on Mar 25, 2022 08:34 UTC
comments powered by Disqus