L-am văzut, deunăzi, pe primarul municipiului Târgu-Mureș, Soós Zoltán, cum se împăuna cu cel mai mare buget al orașului din ultimii ani. Miracol, Evrika, ne copleșesc banii în plină perioadă de criză economică și pericol de recesiune la nivel național și european! Ce naiba facem cu ei?! Parcă îl văd pe primar cum întoarce banii cu furca prin primărie să nu mucezească.
Să ne lămurim. Dacă anul trecut, Primăria Târgu-Mureș a avut un buget realizat de 508 milioane lei, pentru anul în curs, muzeograful primar Zoli, visând zburdalnic caii verzi de pe pereți, împreună cu majoritatea Consiliului local, a proiectat din pix și votat un buget de peste 900 de milioane lei. Adică, în plină criză, inflație, pericol de recesiune și necaz, aproape a dublat pentru 2023 bugetul din anul anterior. Ulterior, această fantasmagorie, fără nicio legătură cu realitatea veniturilor, a prezentat-o public glorios și triumfalist, ca pe o mare realizare.
Să ne referim, comparativ, la elemente concrete ale bugetului, cât se poate de relevante. În 2022, din total buget, Primăria a prevăzut 212 milioane de lei pentru investiții și dezvoltarea orașului iar, în realitate, a alocat doar jumătate din această sumă, adică 101 milioane lei. Așa că nu vă mirați că nu există nicio dezvoltare a orașului nostru. În schimb, a cheltuit peste 406 milioane de lei doar pentru funcționare, adică utilități, salarii, mațul gros al administrației publice.
Așadar, în acest an, printr-un neștiut „miracol”, bombastic-fantastic, orașul își va dubla bugetul iar, strict pe hârtie, jumătate din totalul fantasmagoric va fi alocat acelei dezvoltări pe care nu ați văzut-o, nici simțit-o până acum și, categoric, nici nu o veți vedea din perspectiva actualei administrații publice.
Și ca să vă dumiriți cât de „priceput” este primarul Zoli la gestionarea banului public al târgumureșenilor, vă indic câteva poziții bugetare relevante, semnificative în această privință.
În timp ce Primăria Târgu-Mureș are în subordine un Serviciu public pentru ECOLOGIE, PEISAGISTICĂ și SALUBRIZARE URBANĂ, cu peste o sută de salariați plătiți din bugetul primăriei, care s-ar cuveni să se ocupe de întreținerea și amenajarea zonelor verzi ale orașului, bugetul conceput de primar și echipa sa prevede alocarea a 600 de mii lei pentru cosire și întreținere spații verzi, pentru „asigurarea unui climat corespunzător în spatiile exterioare ale unităților de învățământ, pentru servicii de toaletare, defrișare și tăiere arbori”. Adică, tradus, trebuie să „mâncă” ceva și gura firmelor clientelare politic.
De asemenea, de acum lămuriți cu „pasiunea” primarului vizând achiziția din banul public a unor „opere de artă și patrimoniu”, evident de pe la prieteni, aflăm că și-a pus bani de-o parte în buget și în acest an, vreo 300 de mii de lei în bugetul Cetății Târgu Mureș și alte 400 de mii în cel al fostului SPUM, serviciul subordonat. Trăiască prietenii și comisioanele aferente pentru, chipurile, „cultură, artă și patrimoniu”…
În bugetul urbei noastre mai apar tot felul de studii de fezabilitate „fantomă”, o cale consacrată de sifonare a banului public, și vă indic un exemplu. Pentru corpul „F” al Cetății Târgu Mureș (incluse în „Centrul de cultură și artă”), sunt prevăzute 297,5 de mii de lei pentru, citez din nota de fundamentare, „concluziile expertizei tehnice vor sta la baza unor propuneri de consolidare și reabilitare (eventuală) a clădirii existente sau eventuala îndepărtare (demolare) a acesteia și reconfigurarea ei”. Adică, nu prea știu exact ce vor să facă de fapt dar alocă pentru acest experiment aproape 300 de mii de lei din banii târgumureșenilor. Ura!
Aș putea continua cu zeci astfel de exemple relevante privind aberația de buget „glorios” al municipiului Târgu-Mureș. Cred însă că v-ați lămurit ce ne așteaptă din această perspectivă pentru acest an.
NU SOÓS, SOS Târgu Mureș!