Federația Cultură și Mass-Media FAIR MediaSind mi-a sesizat, la biroul parlamentar, că, la propunerea Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social, se va supune aprobării o Hotărâre de Guvern privind modificarea structurii sectoarelor de activitate. Reprezentanții organizației neguvernamentale susțin că această Hotărâre, odată adoptată, va determina o diminuare a drepturilor si garanțiilor de securitate ale angajaților din acest sector.
„Vă aducem la cunoștință că Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social a refuzat să țină cont de poziția organizației noastre și a organizațiilor internaționale la care suntem afiliați, față de intenția acestei instituții de a desființa sectorul cultură și mass-media, și de a-l diviza în mai multe așa-zise sectoare, care nu au nicio legătură nici cu domeniul și nici cu activitățile angajaților. Fără să precizeze motivele desființării acestui important sector, reprezentanții Ministerului, ignorând observațiile organizațiilor noastre, și neluând în seamă anumite experiențe europene care au demonstrat viabilitatea conlucrării culturii cu mass-media în același sector, au decis împărțirea domeniului cultură și mass-media în mai multe sectoare, fapt care nu numai că va face imposibilă apărarea drepturilor salariaților din acest important domeniu de activitate, dar poate influența negativ activitatea de formare profesională și perfecționare a angajaților.
Din păcate, redefinirea sectoarelor este făcută, de cele mai multe ori, după criterii din afara logicii. Spre exemplu, agențiile de știri sunt introduse în sectorul 97 – Activități de servicii în tehnologia informației, fără să se țină cont că jurnalismul este o profesie care implică norme deontologice, clauză de conștiință și nu are niciun fel de tangență cu profesiile lucrătorilor din IT și telecomunicații.
FAIR-MediaSind consideră că desființarea sectorului cultură și mass-media va genera un lanț de efecte negative, pornind de la desființarea actualelor comitete sectoriale, până la determinarea imposibilității negocierii contractelor colective de muncă. Astfel, drepturile angajaților vor fi grav afectate. Este de neînțeles faptul că, în condițiile în care tocmai au fost demarate la Ministerul Culturii procedurile de negociere a Contractului Colectiv de Muncă pentru sectorul Cultură și Mass Media, Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social, instituția chemată să promoveze și garanteze dialogul dintre partenerii sociali, este acum cea care generează dezbinarea, creând premisele declanșării conflictelor de muncă.
Menționăm că pe plan internațional, în cadrul Comitetelor de dialog din cadrul Comisiei Europene, Parlamentului European și chiar în cadrul Parlamentului României, cultura, artele și mass-media se află unite în aceeași comisie. Nu în ultimul rând, atragem atenția că majorarea sectoarelor de activitate de la 29 la 122, va crea mari probleme în toate sectoarele de activitate. Organizațiile sindicale nu vor mai avea reprezentativitate în noile, atât de multe, sectoare. Astfel, negocierile colective vor dispărea, iar drepturile tuturor angajaților români vor fi afectate”.
Domnule prim-ministru, vă solicit să mă informați care este poziția oficială a Guvernului României în privința celor sesizate? Vă mulțumesc! Solicit răspuns în scris.