Back
Featured image of post Mostră elocventă de funcționare aberantă a justiției

Mostră elocventă de funcționare aberantă a justiției

Fostul primar al Sectorului 5 din București, Cristian Popescu Piedone, a fost eliberat din pușcărie, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis recursul în casație în dosarul „Colectiv”. Decizia este definitivă. Curtea de Apel București îl condamnase anterior pentru infracțiunea de abuz în serviciu la patru ani de închisoare cu executare.

După ce a stat mai bine de un an în detenție, astăzi, Cristian Popescu Piedone a fost achitat constatându-se incredibil că „fapta nu este prevăzută de legea penală”.

Este încă o mostră a funcționării aberante a justiției din România. Cine credeți că îl va despăgubi pe Piedone pentru eroarea justiției, câtă vreme un an pierdut din viață nu i-l mai poate restitui nimeni? Nu va plăti evident niciun magistrat, ci banul public, bugetul de stat va acoperi eroarea judecătorească. Și câte cazuri similare se petrec în România zi de zi, câte mii de procese pierde mai apoi România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și plătește imense daune.

Spre exemplu, cuantumul total al despăgubirilor plătite de Ministerul Finanțelor, în urma condamnărilor României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, între anii 2017 – 2021, a fost de peste 44 de milioane de euro.

Așadar, merită ca magistrații să aibă privilegii, salarii foarte mari, pensii speciale chiar superioare salariilor, să se pensioneze la 50 de ani și să nu dea niciun fel de socoteală pentru erorile lor profesionale, acoperite tot din banul public.

În această privință, sistemul trebuie reformat din temelii, însă nu au cum să o facă tocmai politicienii cu dosare penale, aflați înșiși chiar la cheremul justiției.

Last updated on Jun 21, 2023 15:44 UTC
comments powered by Disqus