Back
Featured image of post Municipiul Târgu-Mureș riscă să piardă 21 de milioane de euro din pricina unor iresponsabili

Municipiul Târgu-Mureș riscă să piardă 21 de milioane de euro din pricina unor iresponsabili

A trecut o lună de când, printr-o adresă oficială, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș a solicitat Primăriei și Consiliului local municipal Târgu Mureș constituirea unui consorțiu, un parteneriat regional de învățământ dual pentru un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) însumând peste 21 de milioane de euro.

„Fiecare consorțiu – se arată în adresa UMFST către Primărie - va primi finanțare pentru a construi și operaționaliza campusuri integrate pentru învățământ dual tehnic de nivel liceal si universitar, care să asigure atât infrastructura necesară unei pregătiri profesionale eficiente si relevante pentru nevoile pieței muncii, cât si infrastructura socială necesară pentru creșterea atractivității învățământului profesional (spații de cazare, masă, activități sportive si alte activități recreative). Infrastructura acestor campusuri va îngloba o importantă componentă de digitalizare.”

Evident, universitățile mari și municipiile României se află într-o competiție în această privință. Rectorul UMFST Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, precizează explicit în adresă: „dacă proiectul nu prezintă interes pentru mun. Târgu Mureș, avem rugămintea sa ne comunicați acest lucru cu maximă celeritate (până cel mai târziu in 21 iulie 2022), pentru ca universitatea sa se poată orienta spre alți posibili parteneri de consorțiu. Lipsa unui răspuns până la această dată îl vom considera ca fiind un răspuns negativ.”

PMP Mureș a solicitat pe cale oficială, încă din 20 iulie a.c., o întrunire de urgență a factorilor decizionali din Primărie și Consiliul local pentru dezbaterea acestui proiect. Niciun răspuns oficial până acum. Deși universitatea, învățământul și serviciile medicale reprezintă principalul brand al municipiului Târgu-Mureș, pe primarul Soós Zoltán și Consiliul local Târgu Mureș, dominat de UDMR, se pare că nu-i interesează posibilitatea accesării a 21 de milioane de euro. S-au blocat etnic într-o adresă a unui pretins absolvent al universității, semnată Kürti Jenő, care susține că „realizarea unui consorțiu nu poate fi acceptat de către cetățenii de etnie maghiară, decât cu condiția renunțării la discriminarea etnică din cadrul universității, prin înființarea unei facultăți cu predare în limba maghiară la fel precum noua facultate înființată cu predare în limba engleză.”

Ca profesor la această universitate, vă informez că nu există niciun fel de „discriminare etnică” la UMFST Târgu Mureș iar învățământul în limba maghiară se desfășoară fără probleme, ba chiar în condiții de „discriminare pozitivă” a studenților maghiari. Își poate permite municipiul Târgu Mureș să nu acceseze 21 de milioane de euro pentru pretextele și iresponsabilitatea unor neghiobi care conduc etnocentrist acest oraș?

Last updated on Aug 17, 2022 10:36 UTC
comments powered by Disqus