Moțiunea simplă împotriva ministrului Educației, Monica Anisie, considerăm că este doar un nou exercițiu de propagandă politică, cu miză electorală, pe care PSD, Pro Europa și ceilalți sateliți politici o utilizează acum strategic, căutând exclusiv beneficii pentru propria imagine și percepție publică.
Stimați colegi, oare care partide, prin guvernări repetate și majorități parlamentare longevive, au pus umărul decisiv la construcția industriei „fabricilor de diplome” din România, promovându-și clientela politică și validând impostura, mediocritatea, prin titluri academice pompoase, fără nicio acoperire în realitate?! Oare nu se dorește acum tocmai îndepărtarea ministrului Educației pentru a se putea reporni din nou tiparnițele de titluri universitare?
În spațiul public abundă fortuit o sumedenie de scenarii apocaliptice, privitoare la organizarea examenelor în perioada următoare. Să reprezinte oare acest demers politic tocmai o tentativă de îndepărtare a ministrului actual, în speranța că va putea fi evitată într-un final organizarea examenelor de Bacalaureat și Evaluarea Națională? Își imaginează oare cei care au inițiat moțiunea că aceleași facultăți și universități neacreditate, care le-au conferit unora dintre ei titlurile academice de mucava, vor avea mai mulți mușterii din toamnă?
Putem în mod legitim prezuma că se dorește eliminarea din guvern a actualului ministru al Educației, tocmai pentru că nu renunță la organizarea examenelor, în această perioadă de criză, în care inevitabil au de suferit, deopotrivă, în ansamblu, învățământul și educația. Este o tentativă de anulare a oricărui spirit concurențial, promovându-se mentalitatea distrugătoare a egalizării artificiale, prin imixtiune politică, a tuturor elevilor din România. Poate se găsesc chiar din rândul parlamentarilor, inițiatori ai moțiunii simple, părinți care vor să-și scutească odraslele de examene. Vă reamintesc, spre a combate ipocrizia, că majoritatea ați votat în urmă cu câteva luni Guvernul Orban 3, cu ministrul Monica Anisie în componență.
În calitate de președinte executiv al Partidului Mișcarea Populară, apreciez că activitatea doamnei Anisie, în fruntea Ministerului Educației, a fost rezonabilă în această perioadă. Vă readuc aminte faptul că ministrul Educației a fost cel dintâi din Guvern care a atras atenția asupra pericolului coronavirusului și a propus închiderea școlilor și a grădinițelor începând cu data de 11 martie, anul curent. Era pe vremea când unii încă se mai jucau politic egoist de-a anticipatele. De bine de rău, teleșcoala a funcționat în această perioadă, chiar dacă, în mod evident, au existat și sincope semnificative, iar riscurile unor decalaje între copiii care au părinți cu resurse materiale și cei din medii defavorizate au crescut. De asemenea, ministrul Educației a fost susținătorul Ordonanței de Urgență a Guvernului privind transportul școlar interjudețean, dat peste cap în vremea intelectualei de talie internațională, Viorica Dăncilă. În plus, reglementarea conform căreia firmele de transport trebuie să ofere călătorii gratuite elevilor este o reparație necesară semnificativă.
Până la urmă, să pricepem care este alternativa pe care stânga politică o oferă pentru funcția de ministru al Educației? Veniți cu ministrul „Pamblică” sau poate cu „Genunche”? Poate veniți cu tovarășul Breaz, care declara vesel că „Mihai Eminescu este cel mai mare poet CARE l-a avut România”? Sau, cine știe, apelați la groparul tradițional – Ecaterina Andronescu?
Domnilor parlamentari semnatari ai moțiunii, vă fac o recomandare colegială, prietenoasă, didactică… Data viitoare când mai întocmiți o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, întrucât tot e vorba despre școală, cutezați să puneți pe cineva să corecteze erorile gramaticale din document. Învățați cum e cu vocativul și cu acordul subiectului multiplu cu predicatul.
Sigur, Partidul Mișcarea Populară, invocă o serie de probleme stringente și solicită măsuri din partea ministrului Educației. Mai întâi, se cuvine verificat modul în care s-a desfășurat procesul educativ on-line în învățământul preuniversitar. Există sesizări în spațiul public conform cărora, la nivelul mai multor unități de învățământ din țară, cadrele didactice nu și-au susținut orele, iar raportările s-au făcut în mod fictiv. Având în vedere că accesul la educație este un drept constituțional, elevilor care nu au avut acces la educație în această perioadă le-a fost îngrădit tocmai acest drept și se cuvin adoptate măsuri coercitive împotriva celor vinovați.
De asemenea, solicit Ministerului Educației Naționale să demareze urgent o verificare pentru utilizarea fondurilor cu privire la formarea cadrelor didactice vizând predarea cursurilor în sistem on-line. Mai precis, trebuie comunicat public transparent despre ce fonduri e vorba, cine sunt beneficiarii și în ce a constat respectiva pregătire?
Nu în ultimul rând, vă aduc la cunoștință că, prin Hotărârea de Guvern nr. 394 din 18 mai a.c., s-a introdus o excepție de la obligativitatea autoizolării pentru elevii și studenții etnici români care sunt în anii terminali ai ciclurilor de studii. Din păcate, elevii și studenții care vor să se întoarcă în România pentru activități de cercetare, fără a avea posibilitatea documentării de la distanță, doctoranzii și cercetătorii sunt obligați în continuare să stea în autoizolare timp de 14 zile. Mulți dintre aceștia nu pot reveni în căminele studențești, întrucât nu li se permite accesul, nici nu au resurse pentru se caza în altă parte pe cont propriu. Prin urmare, este indicat să fie extinsă acea exceptare legală pentru a-i cuprinde pe toți elevii și studenții etnici români din afara țării.
În egală măsura, suntem în așteptarea Metodologiei privind admiterea la studii liceale, universitare și postuniversitare, din România, în anul școlar/universitar 2020-2021, a candidaților de origine etnică română din Republica Moldova și din alte state.
În concluzie, având în vedere toate aceste argumente, Partidul Mișcarea Populară va vota împotriva moțiunii simple și ne exprimăm sprijinul pentru ca anul școlar și universitar să continue, să poată fi organizate examenele prevăzute legal, chiar în condiții critice. Dorim să trecem cu bine peste această perioadă vitregă pentru sănătate, implicit pentru învățământ și educație.
Ne rugăm ca Dumnezeu să binecuvânteze România!
(Alocuțiune prin telefon, susținută în Camera Deputaților, la dezbaterea moțiunii simple inițiate de PSD și Pro Europa împotriva ministrului Educației, Monica Anisie)