Back

Ni se subție neamul! Treziți-vă, români, deșteaptă-te, națiune!

Populația României scade numeric vertiginos și dramatic. Căderea demografică privește și vigoarea culturală raportată instinctului de conservare național identitar. Statisticile demonstrează că, astăzi, țara noastră a coborât sub 20 de milioane de locuitori. În ultimii 24 de ani, România a pierdut 2,5 milioane dintre locuitorii săi.
Până în 2040, populația totală din România va ajunge la 16,4 milioane de locuitori, iar până în 2080 la 13,9 milioane de persoane, potrivit prognozei realizate de divizia de populație a Organizației Națiunilor Unite.
Incertitudinea față de viitor, șomajul dar și infertilitatea sunt doar câteva dintre cauzele care au determinat o scădere a natalității în România, constată Institutul Național de Statistică. 2,35 de milioane de români au plecat în străinătate pentru că economia locală nu le-a oferit locuri de muncă, familiile amână nașterea primului copil, numărul femeilor tinere care pleacă în altă țară crește, în timp ce vârsta medie a populației sporește de la un an la altul.
Față de 1989, au dispărut 4 milioane de locuri de muncă, ajungându-se ca, acum, România să se sprijine pe 4,3 milioane de angajați oficiali, cu un salariu mediu de 1.700 de lei net pe lună (380 de euro) și 1,5 milioane de oameni care lucrează fără contracte de muncă, în agricultură, construcții, turism sau servicii. Cei 4,3 milioane de angajați, dintre care 1,2 milioane sunt la stat, susțin peste 5 milioane de pensionari cu o pensie medie de circa 800 de lei pe lună (180 de euro) și 8-9 milioane de minori.
În acest timp, România nu are politici demografice serioase. În astă vreme, clasa politică românească se ceartă și se complace într-o perpetuă gâlceavă și omite să se aplece asupra problemelor fundamentale și de perspectivă ale țării.
Confruntată, spre pildă, la rândul său, în ultimele decenii, cu grave probleme demografice, Rusia a pus în practică o serie de măsuri guvernamentale salvatoare, în special plata unei alocații de 271.000 de ruble (aproape 7.000 de euro) mamelor cu cel puțin doi copii. În prezent, înregistrează cea mai ridicată creștere a natalității de după destrămarea URSS. Politici de stimulare a natalității aplicate specificităților naționale au, de asemenea, majoritatea țărilor Uniunii Europene.
Fără a reacționa pe măsura gravității scăderii demografice, prin măsuri legislative salvatoare, riscăm să pierdem însuși viitorul identității, reprezentativității și vigorii acestei țări. Treziți-vă, români, deșteaptă-te, națiune!

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus