Back
Featured image of post Nu putem trăi împreună, izolați prin autonomii etnic-teritoriale!

Nu putem trăi împreună, izolați prin autonomii etnic-teritoriale!

Sigur, mai râdem, mai glumim, stă în firea noastră să facem uneori haz de necaz, dar realitățile le analizăm cât se poate de serios și chibzuim în consecință… Sunt mulți comentatori de ocazie prin toate mediile publice, teoreticieni ai maghiarimii care pretind că, de fapt, nu înțelegem corect ce înseamnă autonomia etnică, nici cea teritorială, care ar fi concepte „benefice” pentru România zilelor noastre. Acestora și altora care ne consideră naivi sau proști, le transmit că, dincolo de declarațiile „parfumate” diplomatic ale celor din Consiliul Național Secuiesc, pe străzile municipiului Târgu-Mureș, participanții la marșul de sâmbătă, 10 martie 2018, au scandat Târgu-Mureş „Vesszen Trianon!” (Să dispară tratatul de la Trianon) şi „Ținutul Secuiesc nu e România!”. Iar europarlamentarul László Tőkés a cerut, în discursul său, libertate pentru poporul secuiesc.
Evident, aceste mesaje separatiste, revizioniste, cât se poate de clare și inechivoce, vin în contradicție cu petiția pe care organizatorii manifestării de la Târgu-Mureș au înaintat-o oficial Parlamentului şi Guvernului României și în care se arată că „autonomia Ținutului Secuiesc nu lezează unitatea teritorială şi suveranitatea României, nu restricționează interesele cetățenilor de naționalitate română şi a altor naționalități din Ținutul Secuiesc şi nu este în contradicție cu Constituția țării.” Serios?! Este așadar străvezie minciuna care compune distanța dintre asumările oficiale invocate ca principii ale autodeterminării identitare și năzuințele, precum și acțiunile concrete și practice ale acestor agitatori separatiști tulburați etnocentrist.
Pe de altă parte, să ținem cont de faptul că, astăzi, toate formațiunile politice care reprezintă minoritatea maghiară din România și-au asumat, în solidar și programatic, acest deziderat politic al obținerii autonomiei teritoriale pe criterii etnice a așa-zisului „Ținut Secuiesc”, ba chiar au și înaintat recent Parlamentului României un astfel de proiect legislativ. În urmă cu doar câțiva ani, liderii UDMR respingeau public categoric un astfel de proiect care s-ar putea materializa printr-o autonomie etnic-teritorială, susținând că politic pledează, de fapt, doar pentru autonomia culturală și locală, precum și pentru drepturile legate de prezervarea identității minorității maghiare din România. Așadar, minciuna are picioare scurte, la fel și propaganda și intoxicarea utilizate ca strategii de manipulare publică.
Din fericire, se pare că numărul maghiarilor din România care se mai lasă seduși și cad în capcana propagandei politice separatiste se reduce consecvent. Maghiarii și românii de rând au aceleași probleme care sunt prioritar economice și privesc deprecierea nivelului de trai și nesiguranța zilei de mâine. În acest timp, din păcate, cei care defilează prin politică instigându-i la separatism etnic coabitează invariabil foarte bine cu guvernările prin București și prosperă.
Consider că împreună, români, maghiari, alături toate celelalte etnii, suntem mai bogați cultural și spiritual, de aceea vă îndemn pe toți maghiarii din România să nu vă ascultați liderii politici, care vă îndeamnă la separatism sau să-i desconsiderați și priviți cu superioritate pe români, determinându-vă practic să vă izolați etnic. Este în defavoarea noastră a tuturor! Am trăit împreună de secole și o putem face în bună pace în continuare, respectându-ne reciproc!
Țin să felicit, cu această ocazie, reprezentanții tuturor autorităților reprezentând ordinea publică pentru maniera exemplară în care și-au făcut datoria asigurând condițiile legale pentru desfășurarea manifestării și a marșului de la Târgu-Mureș.

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus