Back
Featured image of post Nu vă lăsați manipulați de propaganda rusească

Nu vă lăsați manipulați de propaganda rusească

Propaganda Rusiei împotriva Uniunii Europene este înfloritoare implicit în România. Evident, prin războiul hibrid de la granițele țării noastre, prin intermediul unor partide și politicieni aserviți intereselor Moscovei, se dorește și destabilizarea României, implicit a UE.

Împotriva manipulărilor mediatice instrumentate via Kremlin, pentru a ne lămuri concret dacă integrarea României în Uniunea Europeană este benefică, să parcurgem câteva informații relevante.

De la aderare până în prezent, România a primit de la Uniunea Europeană 66 de miliarde de euro, adică de trei ori mai mult decât a contribuit. Prin PNRR și actualul exercițiu financiar mai are de încasat circa 80 de miliarde de euro. Evident, alocarea acestor fonduri este condiționată de respectarea statului de drept și sustenabilitatea bugetară.

PIB-ul României a crescut de la 123 miliarde euro în 2007, anul aderării la UE, la 321 miliarde euro în 2023, adică aproape triplu față de momentul aderării. Exporturile României au sporit semnificativ, atingând 85 miliarde de euro în 2023, în comparație cu 29 miliarde de euro în 2007. În perioada post-aderare, investițiile străine în România au atins un nivel istoric, de aproximativ 100 de miliarde de euro.

România a beneficiat de fonduri structurale și de coeziune din partea UE, care au fost esențiale pentru dezvoltarea infrastructurii, modernizarea agriculturii și îmbunătățirea serviciilor publice. Aceste fonduri au susținut proiecte majore în domenii precum transportul, sănătatea, educația și energia regenerabilă.

Procesul de aderare și de integrare în UE a presupus adoptarea unor reforme esențiale pentru întărirea statului de drept, combaterea corupției și consolidarea instituțiilor democratice. Mecanismele de supraveghere ale UE au jucat un rol important în asigurarea respectării principiilor democratice și a transparenței guvernamentale.

Ca membră a UE, România face parte dintr-un bloc geopolitic puternic, ceea ce i-a sporit securitatea și influența pe scena internațională. În acest context, a beneficiat de sprijin în consolidarea securității naționale.

Cu certitudine, există multe probleme și inadvertențe cu privire la politicile promovate și funcționarea propriu-zisă a Uniunii Europene, le-am comentat într-o postare anterioară. Însă, pe fond, beneficiile pentru România surclasează minusurile, incompatibilitățile sau nemulțumirile interne.

Așadar, nu vă lăsați manipulați de propaganda rusească.

Last updated on Aug 12, 2024 09:53 UTC
comments powered by Disqus