Banca Națională a României a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 3% pe an, de la 2,50% până acum. Este o măsură impusă corelativ sporirii ratei anuale a inflației, care crește cu fiecare lună (8,19% în decembrie 2021, 8,35% în ianuarie și 8,53% în februarie 2022).
Măsura BNR anticipează vremuri grele. Bugetul de stat pentru acest an a fost conceput previzionându-se o inflație medie lunară de 6,5% și avem deja două procente peste nivelul preconizat iar inflația continuă să crească. Suplimentarea dobânzii de referință bancară va strangula total creditarea economiei private și a cetățenilor – toți banii vor fi absorbiți de către stat pentru finanțarea deficitului bugetar colosal din acest moment. Avem la pachet și creșterea prețurilor la energie, combustibili, context economic fatal care va înrăutăți situația actuală și mai mult.
Guvernarea României anunță un pachet social și economic în valoare de 18 miliarde de lei, 8 miliarde reprezentând fonduri europene. Este un sprijin binevenit dar care reprezintă strict temporar echivalentul unei găleți de apă peste un incendiu care a cuprins o întreagă casă. România are nevoie, pe lângă ajutoarele contextuale dedicate în mod special celor săraci, de măsuri economice de fond menite a stabiliza economia pe termen lung. Degeaba statul intervine oferindu-i necăjitului un pește pentru a nu muri de foame azi, câtă vreme nu-l învață să pescuiască și nu-i asigură undița pentru a-l ajuta să supraviețuiască pe termen lung.
Am prezentat într-o postare anterioară măsurile pe care PMP le propune guvernării pentru stabilizarea economiei naționale. Absolut degeaba, dacă mobilizarea politică de la vârful țării urmărește doar cum să potolim foamea de moment, pe termen scurt.