Back
Featured image of post O suprataxare a depozitării deșeurilor amenință exploziv primăriile

O suprataxare a depozitării deșeurilor amenință exploziv primăriile

Aproape pe nebăgare de seamă, primăriile țării se vor trezi, începând cu anul viitor, la o situație potențial explozivă în privința suprataxării depozitării deșeurilor menajere. Legea 384/24 decembrie 2013 (privind aprobarea O.G. nr. 31/2013 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu), stipulează că „taxele încasate pentru deșeurile inerte și nepericuloase, încredințate în vederea eliminării finale prin depozitare” sunt următoarele: anul 2017 – 80 lei/tonă, iar începând cu anul 2018 – 120 lei/tonă. Practic, aceste sume se vor adăuga în plus tarifelor de transport și depozitare aferente deșeurilor de până acum.
Dacă luăm ca model de referință județul Mureș, în anul 2015, pe baza raportărilor oficiale din partea administrațiilor publice locale, s-au depozitat 95.000 de tone de deșeuri. Pentru această cantitate, primăriile vor vira în plus bugetului de stat 7,6 milioane lei, nu se știe de unde vor fi „inventați” acești bani. Informativ, taxa pentru depozitarea deșeurilor menajere în depozitul autorizat de la Sighișoara este de 64 lei/tonă, iar la Odorheiu Secuiesc (jud. Harghita) de 50 – 80 lei/tonă. Așadar, taxa suplimentară, de 80 de lei, începând cu anul viitor, este chiar mai mare decât tariful de depozitare, căruia i se adaugă în plus tariful de transport.
La data promovării acestei legi fantasmagorice, într-o aberantă proiecție din partea guvernării Ponta – PSD, privind viitorul României raportat la colectarea selectivă a deșeurilor și la incineratoarele care primeam asigurări că vor împânzi țara în lung și în lat, s-a dorit descurajarea colectării deșeurilor prin depozitele clasice și dezvoltarea variantelor alternative. Evident, România reală este cu totul alta și s-a ajuns ca, aplicând fără niciun discernământ normative și standarde europene ale unor țări mult mai dezvoltate economic, dar preluând modele legislative ad-literam, să nu avem nici măcar suficiente depozite de deșeuri menajere clasice. Astfel, municipii și orașe importante ale țării, implicit Târgu-Mureș, ajung să-și transporte deșeurile cu costuri foarte mari în alte județe. O întrebare se impune de la sine, oare câtă poluare generează în plus sutele de autovehicule care transportă deșeurile zeci de kilometri și ce blocaje generează concomitent în trafic?! Țineți cont că la Târgu-Mureș se colectează 150-200 de tone de deșeuri zilnic.
Este o lege aberantă! Administrațiile publice locale nu au resursele necesare pentru a achita acest bir neavenit în plus. Nu printr-o suprataxare și fără a oferi soluții viabile protejăm mediul. Nu prin raportări de complezență la Uniunea Europeană, pentru derutarea infringement-ului, și tumbe legislative obediente ne rezolvăm problemele de mediu sau cele privind un management eficient al deșeurilor!
Solicit Guvernului României și în mod special Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să genereze o serioasă consultare cu organizațiile care reprezintă administrațiile publice locale, Asociațiile municipiilor, orașelor și comunelor, pentru a clarifica cât se poate de repede acest subiect. Consider că această lege este inaplicabilă și se cuvine urgent revizuită, înainte de a arunca în aer subiectul depozitării deșeurilor în România.
Sursa foto>: portalms.ro

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus