Sub bagheta aceleiași echipe de conducere a Autorității de Supraveghere Financiară, în cazul prăbușirii City Insurance, s-a ajuns la pierderi pentru statul român însumând circa 120 de milioane de euro. Acum, în povestea sulfuroasă a EuroIns, se estimează un tun de aproximativ 400 de milioane de euro, aferent valorii totale a asigurărilor pentru cele 2,5 de milioane de contracte contabilizate de această firmă.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a constatat, în decursul timpului, că EuroIns, în mod repetat, nu avea nivelul necesar al rezervelor de daune și prime. În loc să oblige firma să reconstituie acele rezerve iar, în caz contrar, să dispună automat blocarea activității și insolvența societății, ASF a aplicat doar amenzi de complezență, chiar și acelea contestate în instanță de către asigurator.
Culmea tupeului și a nesimțirii celor care conduc cu protecție și impunere politică ASF, instituție care, legal, ar trebui să protejeze asigurații tocmai de astfel de situații speculative, probleme de solvabilitate și tunuri ale unor asiguratori, președintele ASF, Nicu Marcu, a primit, în 2022, 15 salarii însumând câte 12.500 de euro. Unul a fost chiar bonus de „performanță excelentă” pentru anul în care City Insurance a intrat în insolvență.
Nicu Marcu este un fost deputat USL, care a candidat în 2012 în județul Bacău pe listele PNL, a fost însă nominalizat, în 2020, pentru funcția de președinte al ASF de către PSD.
Ca să știți cui trebuie să mulțumiți pentru această situație revoltătoare și pentru valoarea actuală aberantă a asigurărilor obligatorii. Probabil, așa cum a fost premiat pentru tunul City Insurance, se va întâmpla la fel și pentru isprava EuroIns. Oricum, cei din fruntea României nu mai au nicio rușine, nicio treabă cu problemele omului de rând.
(Foto: președintele ASF, Nicu Marcu)