Domnule președinte de ședință, distinși colegi parlamentari…\Partidul Mișcarea Populară consideră că Moțiunea simplă asumată de PSD și sateliții săi împotriva ministrului Finanțelor Publice, Florin Cîțu, este o dovadă de ipocrizie din partea politicienilor PSD.
După ce Guvernul Dăncilă a lăsat vistieria țării goală, cu un deficit bugetar de 4,6% din PIB (mai mare decât creșterea economică efectivă) tocând banii pe pomeni electorale și pe proiecte de infrastructură, care nu au fost niciodată implementate, PSD nu are absolut niciun drept de a-l trage în vreun fel la răspundere pe actualul ministru de Finanțe. Această moțiune simplă este o tentativă disperată de a falsifica istoria. Piromanii economiei se prefac acum că sunt pompieri.
Argumentele PSD denotă sărăcia de idei a celor care au făcut ca economia să fie fragilă în fața crizei economice actuale. Alta era poate situația dacă pandemia de SARS – CoV2 ne găsea pe surplus bugetar sau măcar cu contractările încheiate pe fondurile europene aferente exercițiului bugetar 2014 – 2020 al Uniunii Europene.
Totuși, faptul că PSD nu are căderea să ceară explicații actualului ministru al Finanțelor, nu îl exonerează pe Florin Cîțu de obligațiile care îi revin. Câtă vreme Parlamentul l-a învestit în funcție, odată cu cabinetul Orban, ministrul Finanțelor Publice are obligația legală și morală de a prezenta în Parlament situația financiară reală a României. Mai ales că românii trebuie să știe ce se întâmplă cu banii țării într-un moment de criză fără precedent. Acestea sunt regulile unui stat democratic, iar ele trebuie respectate. Dacă nu pentru PSD, măcar pentru parlamentarii PNL, PMP și USR care i-au acordat încredere.
Domnule ministru Cîțu, cu toate bunele intenții ale guvernului, considerăm că programul IMM Invest, insuficient fundamentat, se poate dovedi un eșec, o greșeală de strategie economică și de securitate a banilor publici. PMP consideră că nu trebuie să se recurgă la discriminări din partea statului pentru susținerea agenților economici. Nu este normal ca unii să fie subvenționați iar alții nu, mai ales că vorbim despre aceeași piață în care funcționează, fiind totodată incorect din punct de vedere concurențial. Toți agenții economici trebuie ajutați în mod egal pentru a putea concura cu capitalul străin care vine în România cu finanțări incomparabil mai ieftine.
PMP pledează pentru susținerea capitalului românesc în mod transparent și egal pentru a putea face față concurenței. Costul de finanțare al unei microintreprinderi românești este de peste 7% pe an, în timp ce al unei companii străine finanțate de băncile din afara României este de zece ori mai mic.
În IMM Invest este obligatorie garanția statului care, pe lângă faptul că pune în pericol banii bugetului într-o perioadă atât de riscantă, obligă agenții economici să plătească din momentul în care statul nu va mai subvenționa creditarea, la un preț excesiv pe costul creditării. În acest fel, considerăm că programul poate pune în pericol banii statului invitând la o „fraudă” legală, respectiv aceea de a nu se achita creditul băncii, urmând mai apoi ca banca să se îndrepte împotriva statului. PMP pledează pentru ca ajutorul statului într-un moment greu să fie orientat prioritar pentru campaniile românești consolidate, cu vechime, care au plătit statului taxe și impozite de-a lungul timpului, probând prin profesionalism, seriozitate și experiență, cele care au performat în domeniul în care activează. Nu este timp, nici resurse, pentru improvizații și experimente!
De asemenea, PMP consideră că banii României nu trebuie irosiți, în momente de criză, pe pomeni electorale, motiv pentru care îi cerem ministrului Cîțu să vină cu o schimbare de paradigmă. Avem nevoie ca ministerele Economiei, Dezvoltării și Transporturilor să genereze proiecte de investiții majore pentru stimularea economiei, iar Florin Cîțu, din postura de ministru de Finanțe, să găsească sursa de finanțare pentru acele proiecte. Mai ales în contextul în care este suspendat Pactul de Stabilitate și de Creștere.
PMP a recomandat Guvernului să se concentreze pe cinci direcții de acțiune:
• 1. Autostrada Transilvania;
• 2. Extinderea rețelei de gaze naturale, astfel încât minimum două treimi dintre români să-și poată asigura necesarul de energie pentru încălzire;
• 3. Decolmatarea canalelor de irigații, repararea sistemelor de pompare, achiziția de sisteme fixe și mobile de irigații și furnizarea gratuită a apei, timp de trei ani, în zonele afectate de secetă;
• 4. Realizarea de centre de colectare legume, fructe și zarzavaturi în marile bazine legumicole și producătoare de fructe;
• 5. Finanțarea Pactului Național pentru Sănătate, propus de PMP, în care este inclusă construirea celor 8 spitale regionale.
În concluzie, nu îi acordăm un cec în alb actualului ministru al Finanțelor Publice, însă considerăm că PSD ar putea să îi ceară socoteală cel mult Vioricăi Dăncilă și lui Eugen Teodorovici pentru gestiunea fatalistă a finanțelor publice ale României.
Finalmente, stimați colegi, Partidul Mișcarea Populară va vota împotriva moțiunii simple inițiate de Partidul Social Democrat. Ne așteptăm și nădăjduim la vremuri economice senine, mai calme și binecuvântare dumnezeiască pentru România.
Vă mulțumesc pentru atenție!(Alocuțiune prin telefon susținută în Camera Deputaților, la dezbaterea moțiunii simple înregistrate de PSD împotriva ministrului Finanțelor Publice, Florin Cîțu)