PMP a participat la consultările cu partidele parlamentare convocate de Preşedintele Klaus Iohannis cu un mesaj de susţinere pentru referendumul anunţat de şeful statului pentru data de 26 mai. Cu observaţia că este absolut esenţial ca acest referendum să fie validat, pentru că, altfel, există riscul ca majoritatea toxică PSD – ALDE să argumenteze că invalidarea este un vot de blam la adresa luptei împotriva corupţiei.
De aceea, PMP i-a prezentat Preşedintelui Iohannis o listă de propuneri care, în opinia noastră, ar asigura succesul referendumului şi ar putea îmbunătăţi situaţia statului de drept în România.
PMP doreşte extinderea temelor abordate la referendum cu temele:\
- Eliminarea pensiilor speciale pe care PMP le consideră furt din bani publici. Acest lucru ar produce la Bugetul de stat o economie de minimum 1,1 miliarde de lei anual, fonduri care ar putea fi orientate către proiecte de infrastructură.\
- Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. „Accidentul democraţiei”, aşa cum numeşte Preşedintele Iohannis majoritatea PSD – ALDE, s-a produs ca urmare a forţei reprezentate de PSD prin primarii pe care îi au în teritoriu. Foarte mulţi dintre aceştia au fost aleşi cu scoruri de 20% – 30%, fiind beneficiarii unei legi care eludează ideea fundamentală a oricărei democraţii: majoritatea trebuie să decidă. Dacă legislaţia prin care se aleg primarii va fi modificată în urma referendumului, cu siguranţă, PSD va fi trimis în Opoziţie sau la groapa de gunoi a istoriei, aşa cum merită pentru tot răul făcut României.\
- Micşorarea numărului de parlamentari la maximum 300: 200 de deputaţi şi 100 de senatori. Există un referendum validat propus de Preşedintele Traian Băsescu, acesta nefiind însă aplicat din cauza faptului că presupunea modificarea Constituţiei. Acelaşi risc există şi în cazul propunerilor Preşedintelui Iohannis. De aici, propunerea PMP de a veni cu o temă clar validată din perspectivă electorală.
PMP îşi exprimă speranţa că Preşedintele Iohannis va folosi această pârghie extrem de importantă reprezentată de referendum de o manieră eficientă, astfel încât, într-un final, validarea sa să producă efecte importante la nivelul societăţii, clasei politice şi să creeze premisele unei îmbunătăţiri a situaţiei României. Sunt propuneri cât se poate de pragmatice şi punctuale pe care, dacă Preşedintele le pune în aplicare, dezideratul unei schimbări politice va fi mult mai aproape.