Back
Featured image of post PMP solicită o rezoluție a Parlamentului pentru situația românilor din Ucraina

PMP solicită o rezoluție a Parlamentului pentru situația românilor din Ucraina

Grupurile parlamentare ale PMP au depus o solicitare pentru Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului privind convocarea unei ședințe de plen reunit pentru a discuta situația comunității românești din Ucraina, în urma adoptării de către această țară a noii legi a educației. Solicitarea survine după adoptarea Legii educației, pe 5 septembrie 2017, de către Rada Supremă a Ucrainei, care privează minoritățile etnice (români, maghiari, ruși, bulgari, polonezi etc.) de acces la școlarizare în limba maternă.
• Observăm un dezinteres total al autorităților de la București față de cei peste 500.000 de români din Ucraina, care sunt supuși unui proces agresiv de deznaționalizare.
• Este inadmisibil ca statul român să nu reacționeze la astfel de acțiuni care încalcă flagrant drepturile românilor la educație în limba maternă.
• În opinia noastră, modificările legii educației din statul vecin încalcă și Tratatul cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina semnat la Constanța la 2 iunie 1997. Astfel, în intervalul 1924-2017, administrația din Ucraina a lichidat 205 școli cu predare în limba română din cele 282 câte au existat istoric, în tot atâtea localități cu populație românească. În ultimii 93 de ani, statul ucrainean sovietic sau post-sovietic a lichidat școlile cu predare în limba minorității române într-un ritm mediu de 2,2 școli anual”, se arată în documentul citat.
• Am cerut să avem o ședință de plen reunit, cât mai curând, pentru a transmite un semnal ferm statului vecin și a determina, astfel, nepromulgarea legii de către președintele ucrainean.

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus