Back
Featured image of post Presiunile dezbinatoare etnic, provocările separatiste continuă în forță la Târgu-Mureș

Presiunile dezbinatoare etnic, provocările separatiste continuă în forță la Târgu-Mureș

Unii dintre politicienii locali nu s-au lecuit după eșecul, care în bună măsură li se datorează, privind (i)legitimarea funcționării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș (LTRC).

După ce instanța de judecată a anulat definitiv autorizația de funcționare a acestei unități de învățământ, la inițiativa primarului Soós Zoltán și presiunea politică a UDMR, săptămâna trecută demersurile privind reînființarea unității de învățământ, exclusiv în limba maghiară, au revenit în forță în Consiliul local Târgu Mureș. Din nou, fără a se respecta legislația în vigoare, Consiliul local a votat pentru reorganizarea unităților de învățământ ce funcționează în Târgu Mureș. Proiectul este denumit „pompos” și derutant pentru public „reorganizare”, referindu-se de fapt exclusiv la Liceul „Bolyai Farkas”, împins la reorganizare pentru reînființarea LTRC. Este cel de-al patrulea asalt politic în acest sens din ultimii ani.

Chiar directorul executiv al Direcției Juridice din Primăria Târgu Mureș invocă, într-un Raport de specialitate la proiectul de hotărâre respectiv, pe mai multe pagini, argumente ale nelegalității promovării acestuia, concluzionând explicit și inechivoc că „proiectul de hotărâre NU îndeplinește condițiile de legalitate pentru a putea fi supus dezbaterii Consiliului local al Municipiului Târgu-Mureș”. Între altele, elementar, proiectul nu a fost supus consultării și dezbaterii publice.

Se pare că nici pe primar, nici pe cei 15 consilieri locali, care au votat pentru acest proiect, nu-i interesează legalitatea, sunt mai presus de lege. Cum credeți că au reacționat? Au făcut presiuni determinând retragerea raportului juridic de specialitate menționat, apoi au trecut proiectul din regimul ordinar în cel de urgență.

Ca să înțelegeți mai bine. Pentru promovarea legală a acestui proiect, Primăria și Consiliul local Târgu-Mureș au avut la dispoziție câteva luni, de când instanța a anulat autorizația de funcționare a Liceului Teologic Romano-Catolic. Nu au făcut nimic în acest sens până acum, când brusc s-au trezit că e nevoie de o hotărâre nelegală în regim de urgență.

Instituția Prefectului Județului Mureș este așadar obligată să notifice Primăria și Consiliul local Târgu-Mureș, în privința acestei hotărâri adoptate nelegal. Probabil chiar asta urmărește UDMR, care a creat încă o dată un conflict neavenit, artificial, prin nerespectarea deliberată a legislației în vigoare. Udemeriștii vor susține fals, din nou, că maghiarii sunt discriminați și defavorizați dacă hotărârea de consiliul va fi invalidată pe cale legală. Păcat că le țin isonul tupeului, demagogiei și strategiilor politice provocatoare, etnic dezbinatoare și conflictualiste, consilieri locali reprezentând POL și PNL.

Iată cum s-a votat în Consiliul local Târgu-Mureș în privința respectivului proiect, adoptat prin vot majoritar.

TOTAL: 15 voturi pentru, 2 împotrivă, 4 abțineri.

Rezultat vot:

Voturi pentru: Kelemen Atilla, Frunda Csenge, Gyorgy Alexandru, Iszlai Tamas, Jakob Istvan, Kakassy Blanca, Portik Vilmos, Szabo Arpad, Szabo Peter, Venczi Janos, Berecki Sandor (toți UDMR), Papai Laszlo și Mureșan Adrian (POL), Suciu Horațiu și Șarlea Horea (PNL)

Voturi împotrivă:

Pescar Radu și Kiss Zoltan (PMP)

Abțineri:

Papuc Sergiu și Pui Sebastian (PSD), Maior Claudiu și Moldovan Călin (Pro România)

Last updated on Aug 30, 2022 11:16 UTC
comments powered by Disqus