Back
Featured image of post Primul patriarh și prim-ministru, un mare român...

Primul patriarh și prim-ministru, un mare român...

Se împlinesc 155 de ani de la nașterea primului Patriarh al României, Miron Cristea, cel care a militat cu înflăcărare pentru realizarea Marii Uniri a tuturor românilor de la 1 decembrie 1918 şi cel care a devenit, mai apoi, timp de un an, prim-ministru al României.

A participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. din 1 Decembrie 1918, aflându-se în fruntea delegației românilor bănățeni – în fața cărora a înălțat o rugăciune, care „a stors lacrimi de bucurie din ochii tuturor celor de față” așa cum se afirma în presa vremii.

După citirea proclamației de Unire de la Alba Iulia, Episcopul Miron Cristea a ținut o înflăcărată cuvântare „Măritei Nații Române”, în care a afirmat: „idealul fiecărui popor ce locuiește pe un teritoriu compact trebuie să fie unitatea sa națională și politică. Am fi niște ignoranți, vrednici de disprețul și râsul lumii, dacă în situația de azi am avea alte dorințe. Numai din unirea tuturor românilor de pretutindeni vom putea răzbi… Oricât de tare ar fi zidul Carpaților, care, până acum, ne-a despărțit de frații noștri… ceasul deschiderii a sosit. Nu putem și n-avem lipsă să retezăm Carpații, căci ei sunt și trebuie să rămână și în viitor inima românismului…”.

A fost membru al delegației românilor transilvăneni care a prezentat actul Unirii la Bucureşti, alături de episcopul unit de Gherla, Iuliu Hossu, ei fiind prezenți la istoricul moment de înmânare către regele Ferdinand a Actului Unirii.

În 4 februarie 1925 devine primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

În perioada interbelică, a jucat un rol important în politica din țara noastră, fiind, mai întâi, membru al Regenței, apoi numit prim ministru – singurul Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române care a îndeplinit această funcție – , începând cu 10 februarie 1938, pe perioada dictaturii carliste.

A trecut la Domnul, la 6 martie 1939, în urma unei bronhopneumonii, la Cannes, în Franța. Rămășițele sale pământești au fost repatriate şi înhumate în Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Dumnezeu să-l odihnească în pace, fie-i memoria veșnic binecuvântată!

Last updated on Jul 18, 2023 09:47 UTC
comments powered by Disqus