Back
Featured image of post Probleme ale Centurii rutiere ocolitoare a municipiului Târgu-Mureș

Probleme ale Centurii rutiere ocolitoare a municipiului Târgu-Mureș

Centura ocolitoare a municipiului Târgu-Mureș reprezintă un frumos proiect, râvnit, proiectat și dorit cu decenii în urmă, dar care nici până în prezent nu reprezintă, din păcate, o certitudine benefică. Drumul în lungime de 11,6 kilometri, urmează să asigure legătura rutieră dintre Drumul European 60 din comuna Corunca și Drumul Național 15 din comuna Ernei. Această nouă legătură rutieră, o investiție însumând cca 140 de milioane de lei, este prevăzută să intersecteze DJ 135 în comuna Livezeni și va avea cinci poduri, două pasaje și un viaduct.
Deși proiectul a fost inițial demarat cu surle și trâmbițe electorale, în prezența fostului premier Victor Ponta, la 9 octombrie 2014, fiind prevăzut a fi finalizat în 24 de luni de la data începerii lucrărilor, asistăm de atunci la o adevărată „saga”, o poveste a conflictelor, a proceselor, a blocajelor și litigiilor juridice, demne de literatură și eventual ficțiune. Suntem, însă, martori la o realitate cât se poate de concretă și dureroasă a zilelor noastre.
Am fost sesizat la biroul parlamentar de către locuitori ai comunei Livezeni, supărați că noua centură le aduce, până acum, doar pagube. Aceștia susțin că nu vor avea acces direct la centură, deși drumul le traversează localitatea. Se pare că, prin proiectarea defectuoasă a ocolitoarei, nu a fost prevăzut nici un drum de legătură pentru traficul din zona Miercurea Nirajului, problemă sesizată, de altfel, și de către administrația publică locală către CNAIR (Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere) și Consiliului Județean Mureș. Totodată, din cauza lucrărilor de construcție, petenții au mai reclamat că asfaltul din comună este deja complet distrus. Primarul din Livezeni, Banyai Istvan, a declarat presei mureșene că: „Trebuie să înțeleagă toți din Târgu-Mureș și de la județ că prezenta construcție a centurii pentru comuna Livezeni nu este deloc benefică. Dar suportăm cu dinții strânși pentru că se construiește la noi, se taie comuna în două, nu avem acces pe ea, ne-a distrus toate străzile unde au făcut construcții, mai ales asfaltul către localitatea Poenița e praf. În acest moment, așa cum este proiectul, nu există acces din Livezeni pe centură. Locuitorii de aici dacă vor să urce pe centură trebuie să intre în Târgu-Mureș, să iasă în Corunca și să intre pe centură.” Pe de altă parte, proiectul centurii dăunează esteticii zonei, mai spune primarul comunei Livezeni, Banyai Istvan: „S-au proiectat ceva subtraversări de 5 metri, se văd deja pilonii, și asta înseamnă că terenurile din spatele sau din partea cealaltă a centurii scad din valoare pentru că deja niciun drum normal nu se mai poate face către acele parcele, unde să se mai construiască ceva. Sunt și zone cu suspendare dar mai mult se încarcă cu pământ, se face umplutură, după cum am văzut. Când o să intrăm în Livezeni o să fim ca după un dig mare încărcat cu pământ. Eu mai bine aș fi proiectat acolo un viaduct frumos care să asigure totuși vizibilitate către Târgu-Mureș.”
Comuna Livezeni are obligația de face un plan parcelar pentru despăgubirea celor care sunt afectați de noua construcție. Costurile s-ar ridica la circa 60.000 de euro, adică 10% din bugetul de investiții al comunei pe un an. Că nu există aceste resurse, este cât se poate de lesne de dedus.
Domnule ministru, vă solicit să-mi comunicați dacă veți interveni pentru corectarea proiectului centurii ocolitoare a municipiului Târgu-Mureș, în sensul asigurării accesului la centură pentru comunele limitrofe Livezeni și Miercurea Nirajului, așa cum este logic, firesc și necesar. Totodată, cum se va implica ministerul în sprijinirea administrației publice locale, ca urmare a distrugerii drumurilor de interes local, din cauza utilajelor grele care le parcurg, angajate în lucrările pentru proiectul centurii? Cum și când vor fi despăgubiți proprietarii de terenuri afectați? De asemenea, vă solicit să mă informați care este calendarul asumat în privința finalizării acestui proiect. Vă mulțumesc!
Interpelare adresata Ministerului Transporturilor,Domnului ministru Alexandru Răzvan Cuc

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus