Back
Featured image of post Profitând tactic de majorarea salariilor aleșilor locali, majoritatea parlamentară a adoptat riscanta Ordonanță 9

Profitând tactic de majorarea salariilor aleșilor locali, majoritatea parlamentară a adoptat riscanta Ordonanță 9

OUG 9/2017 conține un articol prin care se suspendă, până la 1 ianuarie 2018, o serie de prevederi referitoare la creditele de angajament din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice. Printre acestea se află și obligativitatea ca sumele angajate prin Legea bugetului să nu poată fi depășite de către ordonatori, iar angajarea cheltuielilor din aceste bugete să se facă numai în limita creditelor bugetare aprobate.
Practic, s-a votat posibilitatea cheltuirii banilor publici fără limite, posibilitatea transferului de fonduri de la un capitol bugetar la altul și alte aberații similare. Mai mult, s-a suspendat si prevederea care atrăgea răspunderea celor ce procedau la încălcarea acestor prevederi. Deci pe scurt: s-a adus in stare de inoperabilitate art. 307 din Codul Penal privind deturnarea de fonduri.
O alta aberație este suspendarea art. 36 din Legea 500/2002, care prevedea ca Parlamentul aprobă bugetul național. Consecințe: Guvernul face ce vrea el fără filtre sau opreliști.
În comisia de buget la Camera Deputaților, s-au introdus totuși câteva amendamente cu modificări benefice pentru militari, polițiști, funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil din cadrul instituțiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, care rezolvă inechitățile salariale, deoarece salariul de bază al acestora a rămas mai mic decât salariul minim pe economie, iar această modificare urmează să intre in aplicare de la 1 aprilie. De asemenea, a fost introdus amendamentul prin care este suplimentat cu 30% salariul pentru aleșii locali, primari, viceprimari, președinți si vicepreședinți de consilii județene.

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus