Back
Featured image of post Proiectul meu devine lege. Închisoare pentru defăimarea însemnelor naționale. UDMR a votat împotrivă, de ce oare?

Proiectul meu devine lege. Închisoare pentru defăimarea însemnelor naționale. UDMR a votat împotrivă, de ce oare?

Am inițiat un proiect legislativ prin care am dorit să fie pedepsite drastic profanarea Drapelului României și intonarea Imnului Național cu alt text sau pe altă partitură, cu intenția de a defăima. Această inițiativă asumată de colegii parlamentari ai PMP a fost aprobată astăzi, prin vot majoritar, în Senatul României și urmează să fie transmisă Camerei Deputaților în calitate de cameră decizională.
Am considerat oportună o astfel de inițiativă, în contextul în care fiecare stat membru al Uniunii Europene asumă o politică de prezervare a respectului cuvenit pentru simbolurile naționale, inclusiv prin instrumentul legislativ. În Germania, de pildă, sunt sancționate penal orice manifestări împotriva simbolurilor identitare sacrosante. În epoca vitezei informaționale și a globalizării, consider că simbolurile naționale trebuie apărate de lege în mod concret și eficace.
Astfel, conform proiectului meu și a noii legi adoptate de Parlament: „Profanarea Drapelului României, intonarea Imnului Național al României cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege, cu intenția de a defăima drapelul României sau imnul național al României, precum și orice altă manifestare publică săvârșită cu aceeași intenție, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.
Bineînțeles, parlamentarii UDMR s-au opus acestui proiect iar liderul udemeriștilor, senatorul Cseke Attila, a declarat presei că „această reglementare ne propune practic o întoarcere în timp, ne propune o prevedere de sorginte comunistă care a fost reglementată în Codul penal anterior aflat în vigoare în 1968 ca și infracțiune. Reînvierea unui asemenea articol privind profanarea, ofensa adusă unor însemne oficiale, din punctul nostru de vedere, ne întoarce în timp (…) Cine este melancolic și i-a plăcut regimul comunist, o să voteze «pentru». Noi, cei de la UDMR, vom vota împotriva raportului de admitere”.

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus