Back
Featured image of post Prosteala guvernamentală românească este în faza „game over”

Prosteala guvernamentală românească este în faza „game over”

Mass-media susține că tranșa a doua din PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro, a fost blocată la Bruxelles. În urmă cu o lună, Comisia Europeană a transmis Guvernului României o scrisoare prin care avertizează asupra marilor restanțe în atingerea obiectivelor asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Conform constatărilor Comisiei Europene, principalele restanțe ale guvernului privesc decarbonizarea (problema închiderii minelor de cărbune) și legea avertizorului de integritate. De asemenea, Comisia Europeană nu este de acord cu formula de compromis la care a ajuns coaliția PNL-PSD în ce privește reforma pensiilor (implicit a celor speciale) și solicită ca toate pensiile, fără excepție, să fie calculate potrivit principiului contributivității.

Fentele, simulacrele PSD-PNL-UDMR, privitoare la modificarea legislației în această privință, nu țin. Cei din Comisia Europeană s-au prins că guvernarea României nu este dispusă să promoveze reforme reale, care incumbă riscuri electorale semnificative pentru partidele puterii politice, și că guvernanții României joacă politic pentru strict driblarea realității.

Fără PNRR, România nu va avea creștere economică în 2023. Anul acesta, ar trebui să intre în țară aproximativ 6 miliarde de euro din PNRR, echivalentul a aproape 2% din PIB. În acest sens, bugetul de stat a fost construit pe un avans al economiei în acest an de 2,4% din PIB.

Ar trebui, în această privință, să intervină de urgență președintele României, Klaus Iohannis, însă trebuie să așteptăm o prelungă perioadă până când ne va comunica plictisit și moțăind că „am luat act”. Acum e preocupat maxim, atât domnia-sa cât și liderii guvernării, de „rotativa” la guvern, de centrifugarea puterii politice. Bleah!

Așadar, avem încă o confirmare concretă a faptului că reformele guvernării sunt doar baliverne și exercițiu de intoxicare publică (pre)electoral. Este cât se poate de limpede că cei din PSD, PNL și UDMR nu sunt dispuși să soluționeze problema pensiilor speciale, fentează și trag de timp, întrucât i-ar afecta chiar pe proprii beneficiari din partid. Culmea, nu comunică nimic oficial în această privință, încălcând cu bună știință transparența instituțională și încearcă din răsputeri să ascundă gunoiul sub preșul guvernării.

Îi interesează prioritar doar să toace banii bugetului de stat prin intermediul clientelei politice și, prin manipulări, propagandă politică deșănțată, prin resurse imense alocate pentru controlul mediatic, să-i țină cât mai departe pe români de adevăr.

Nu le ajung însă toți banii și fentele din lume pentru a disimula realitatea și a ascunde adevărul față de instituțiile europene. Prosteala politică și guvernamentală, tipic românească, a ajuns la acest nivel în faza „game over”, liderii UE îi cunosc pe guvernanții noștri mult prea bine.

Last updated on Feb 15, 2023 10:17 UTC
comments powered by Disqus