Câteva precizări necesare privind votarea lui Florin Iordache ca președinte pe viață al Consiliului Legislativ. S-a exprimat public, de complezență, intenția ca PNL şi USR să conteste la Curtea Constituțională numirile lui Iordache și George Dircă în Consiliul Legislativ.
Câtă vreme PSD nu avea 185 de voturi în camerele parlamentare reunite (cele numărate în favoarea lui Iordache), există doar posibilitatea ca fie liberalii (greu de crezut, întrucât aveau propus propriul candidat), fie useriștii să-l fi votat pe Iordache. Pe de altă parte, George Dircă, candidatul USR, a fost votat de 174 de parlamentari și nu ar fi putut ajunge în Consiliul Legislativ fără votul masiv al parlamentarilor PSD. Augustin Zegrean candidatul propus de PNL, a fost votat doar de 41 de parlamentari.
Demersul de contestare la CCR a acestui vot este sortit eșecului. Chiar dacă în lege se vorbește despre majoritatea parlamentarilor, actul votat de Parlament este o „hotărâre”. Iar articolul 76, alineatul 2, din Constituția României, spune clar că: „(2) Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorității membrilor prezenți”. Mai mult, articolul 51, punctul 7 din Regulamentul Comun al Camerei Deputaților și Senatului prevede că: „(7) Acordarea încrederii Guvernului și retragerea încrederii acordate se hotărăsc cu votul majorității deputaților și senatorilor. Celelalte alegeri și numiri în funcții se hotărăsc cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți”.
Așadar, în opinia mea, rămâne cum ați stabilit prin negocieri politice de culise, față de care unii dintre useriști se dezic acum, le este rușine, la lumina zilei, și după cum ați votat: Florin Iordache președinte pe viață al Consiliului Legislativ.