Back
Featured image of post Rețeta „independentului” revine derutant și repetitiv la Târgu Mureș

Rețeta „independentului” revine derutant și repetitiv la Târgu Mureș

În perspectiva alegerilor europarlamentare din luna iunie, pe care în disperare de cauză și picaje în procentele electorale, PSD Și PNL le vor comasa cu alegerile locale, astăzi s-a petrecut prima mișcare politică strategică a guvernării la Târgu Mureș.

Președintele PNL Târgu Mureș, medicul și profesorul universitar Horațiu Suciu, și-a anunțat candidatura ca „independent” la funcția de primar al municipiului Târgu Mureș.  Această candidatură era conspiraționist promovată demult de președintele PNL Mureș, Ciprian Dobre, care a simulat o consultare a liderilor formațiunilor politice din județul Mureș. În realitate, doar le-a adus la cunoștință că îl va promova pe Horațiu Suciu, pretinzând că toate celelalte partide ar trebui să-l susțină necondiționat.

Așadar, povestea cu consultarea a fost doar un simulacru, demagogie și gogomănie. La fel cum procedează și prin guvernarea României, cei din PNL și PSD una zic și alta fac, își văd nestingheriți doar de propriile interese egoiste, caută să fenteze politic pentru a-și conserva doar propriile privilegii. De altfel, cele două formațiuni politice ale guvernării caută să se salveze reciproc și prin avansarea unui candidat propriu comun pentru președinția Consiliului județean Mureș. Gândiți-vă doar că, oricum, în acest mandat s-au predat total către UDMR în județul Mureș, neavând nicio realizare proprie semnificativă. Acum, ar disimula cumva, căutând diverse tertipuri politice manipulatoare pentru a induce în eroare electoratul.

Susțin întru totul o candidatură care să coalizeze cât mai multe partide politice în Târgu Mureș. Însă, o veritabilă consultare pentru cel mai bun candidat, capabil să învingă mașinăria de vot etnic a UDMR la Târgu Mureș, ar fi presupus elementar o competiție între potențiali candidați ai tuturor partidelor și a proiectelor lor manageriale, a competențelor și experienței profesionale a acestora. Evident, corelativă notorietății și încrederii de care se bucură aceștia din partea târgumureșenilor. Fiindcă, altminteri, ne trezim iarăși cu candidați marionete, de fațadă, după modelul actualului primar Soós Zoltán, care a simulat și el independența în candidatură, nerenunțând faptic niciodată la calitatea de membru UDMR, iar uniunea conduce dezastruos Primăria Târgu Mureș.

Să ne înțelegem, Horațiu Suciu îmi este prieten de foarte mulți ani. Este un medic extraordinar, are un bisturiu genial și a demonstrat-o de foarte multe ori. Însă, cred că tocmai la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant este locul său, pentru asta a fost hărăzit și binecuvântat de Dumnezeu. Nu cred că se cuvine să renunțe la ceea ce face cel mai bine pentru ambiția de a fi primar și, mai ales, pentru a fi marioneta unor interese și simulacre politice care se pitesc în spatele său.

În esență, nu are cum să realizeze performant concomitent atribuțiile pe care le presupun ambele profesiuni, adică să fie și primar și medic de top. De altfel, a și demonstrat-o în funcția de consilier local al PNL până acum. A fost adeseori absent de la ședințele Consiliului local Târgu Mureș, de foarte multe ori a fost nevoit să se conecteze la ședință online, aflându-se la spital, iar timp de aproape patru ani nu a reușit în spațiul public să aibă vreo poziție relevantă privitoare la multele probleme grave care s-au aflat pe ordinea de zi a Consiliului local cu privire la Târgu Mureș. E de înțeles, spitalul și problemele acestuia  i-au fost prioritare.

Nu poți fi nici măcar consilier local, cu atât mai puțin primar la fără frecvență. Funcția de primar nu este doar reprezentativă, ci executivă. Orașul are nevoie de o reanimare administrativă, economică, managerială, de o implicare totală a unui edil cu dăruire pentru comunitate, dedicat și eficient. S-a mai perindat anterior un medic în fruntea orașului iar, în ultimul său mandat, a fost văzut cam rar pe la Primăria Târgu Mureș. S-a resimțit asta pe deplin în lipsa de performanțe, evoluția haotică și căderea orașului nostru.

Unui prieten se cuvine să-i spui întotdeauna adevărul, chiar dacă acesta nu este tocmai confortabil.

Așadar, personal nu voi consimți să iau parte la o astfel de mascaradă politică. Cred că mai trebuie avute în vedere și alte variante de potențiali candidați redutabili pentru funcția de primar al municipiului Târgu Mureș, dincolo de sforăriile politice cu care Ciprian Dobre ne-a obișnuit. Evoc doar câteva nume de manageri performanți care pot fi avute în vedere: Radu Pescar, Cosmin Pop, Johann Hermann și mai pot apărea alții. Trebuie să existe o reală competiție a proiectelor, candidaților, chiar dezbateri publice repetate la care să participe cei interesați, în fața târgumureșenilor, pe temele privitoare la administrarea, dezvoltarea și viitorul municipiului Târgu Mureș.

Funcția de primar nu i se cuvine nimănui în afara unei competiții publice și politice reale. Aceasta ar fi adevărata consultare edificatoare pentru votanți și astfel l-am putea susține cu încredere și alege transparent pe cel mai bun. Nu pentru că o spune sau vrea cineva politic fortuit, ci pentru că cel în cauză demonstrează prin implicare, capacitate și dăruire pentru treburile administrative ale orașului că, într-adevăr, merită funcția de primar și încrederea, solidaritatea publică aferente.

Last updated on Feb 12, 2024 11:53 UTC
comments powered by Disqus