Back
Featured image of post Români izgoniți din propria istorie

Români izgoniți din propria istorie

Câtă ipocrizie și nemernicie în atitudinea unei administrații publice a municipiului Târgu-Mureș care instigă consecvent la conflictualitate interetnică. Păi, domnule primar Soós Zoltán, că tot ești muzeograf și s-ar cuveni să te pricepi măcar orientativ la istorie, cum să nu inscripționezi elementar în limba română numele marelui domnitor Iancu de Hunedoara?!

A evidențiat cât se poate de explicit contextul istoric prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai”, chiar la inaugurarea statuii lui Iancu de Hunedoara la Târgu Mureș.

„În primele documente, Iancu de Hunedoara este numit „Românul”. În 1435, împăratul Sigismund de Luxemburg, care era și rege al Ungariei, vorbea despre „alesul nostru credincios, Ioan, zis Românul, fiul răposatului Voicu de Hunedoara, cavalerul curții noastre„ (fideklis noster egregius Iohannes dictus Olah, filius Woik de Hunyad, aule nosttre miles). Într-un document din 1439, emis la Bratislava de regele Albert de Habsburg, în care se referea la cetățile de la Dunăre, printre care și Severin, spunea că se află în mâinile credincioșilor săi, Ioan Românul de Hunedoara/ Iohannis Olah de Hunyad. Însă după ce Iancu a devenit voievod al Tansilvaniei, nu va mai apare în documente de cancelarie ca Ioan „Românul”, doar în multe surse narative. Papa Pius al II-lea, umanistul Enea Silvio Picolomini, scria despre Iancu : „Ioan de Hunedoara, al cărui nume îl întunecă pe al celorlalți, nu a sporit atât gloria ungurilor, cât a românilor, din care s-a născut”.

„Este cert că s-a născut în familia cneazului român Voic/Voicu, înnobilat, catolic, care pentru fapte de vitejie a primit domeniul Hunedoarei. Mama sa era Elisabeta/Erzsebet de Margina, Morzsinai; despre care unele surse spun că era grecoaică, înrudită cu Bizantinii. A avut doi frați, Voicu și Ioan, și mai multe surori, una, Marina, a fost măritată cu boierul Mânzilă (Manzilla) din Argeș, familie din care se trăgea și Nicolaus Olahus, arhiepiscop primat al Ungariei și regent al Ungariei habsburgice, iar una dintre surori s-a căsătorită cu domnul Moldovei, Petru al II-lea, bunicul lui Ștefan Cel Mare.”

E clar că, dacă celor de la UDMR le-ar sta în putință, ar falsifica realitatea izgonindu-ne până și din propria noastră istorie.

(Sursa foto: Cotidianul „Zi de zi”)

Last updated on Aug 12, 2022 13:42 UTC
comments powered by Disqus