Back
Featured image of post România în stare de alertă!

România în stare de alertă!

(Alocuțiune susținută în plenul Camerei Deputaților, la dezbaterea proiectului legislativ privind starea de alertă)\Partidul Mișcarea Populară consideră că pandemia nu a ajuns la sfârșit, pericolul continuă și, în consecință, trebuie să avem drept prioritate protejarea sănătății, a vieții românilor, inclusiv cu prețul limitării temporare de drepturi şi libertăți prevăzute de Constituție. Prin urmare, singura noastră misiune astăzi este de a legifera regimul care urmează Stării de urgență, în interesul compatrioților noștri.
Când România se confruntă cu o criză sanitară, epidemiologică fără precedent, peste care se suprapune o criză economică dureroasă și una socială periculoasă, încercarea unor partide politice de a obține puncte electorale din reglementarea Stării de alertă devine irelevantă, ridicolă și pe alocuri iresponsabilă. Nici lupta pentru putere, într-un astfel de context, nu are nicio noimă și se poate eventual solda doar cu o condamnare la boală grea, pe termen lung, cu o agonie, chiar moartea românilor.
Despre ce vorbim, stimați colegi? Despre o țară înlăcrimată, îndoliată, despre o cohortă de morți care continuă să sporească, despre o economie în fibrilație, pusă pe ventilație financiară artificială, iar într-un astfel de context nu prea e nimic de împărțit politic. Acum se cuvine să primeze grija pentru semeni și trebuie să ne ridicăm prin fapte la înălțimea așteptărilor, a nevoilor celor mulți și necăjiți!
Așa cum PMP a fost cel dintâi partid care a cerut instituirea Stării de Urgență (încă din primele momente ale manifestării pandemiei în țara noastră), și acum considerăm că ar fi fost bine ca proiectul legislativ să ajungă spre a fi promovat, dezbătut în Parlament la timpul potrivit, nu pe repede înainte și nici după ratarea unor pași constituționali necesari. Însă, chiar și așa, putem da dovadă de maturitate și, așa cum s-a reușit, după semnalele noastre de alarmă, respingerea în câteva ore a proiectului privind autonomia Ținutului Secuiesc, se poate vota și adopta această lege propusă de Guvern.
Pe fond, trebuie să luăm decizii raționale, juste și eficiente care să pună interesele românilor deasupra oricăror reacții politice speculative. Starea de spirit a românilor este caracterizată astăzi de maximă încordare și îngrijorare. Trebuie să fim foarte atenți pentru ca cetățenii să nu-și piardă răbdarea și încrederea în instituțiile statului, să rămână un partener de nădejde, atent și vigilent, pentru ca împreună să trecem cu bine peste această perioadă de coșmar pentru țară din toate perspectivele.
În concluzie, parlamentarii PMP vor vota proiectul legislativ inițiat de Guvern pentru stabilirea măsurilor aplicabile pe perioada Stării de Alertă. Considerăm că nu e loc de sfadă, tensiune sau conflictualitate suplimentară în această privință, că sunt binevenite orice îmbunătățiri rezonabile ale acestui proiect, inițiate prin amendamente bine chibzuite (multe formulate de PMP), că măsurile reglementate sunt necesare pentru a-i proteja în continuare în mod real pe români pe întreaga perioadă a pandemiei. Acesta este chiar rolul constituțional al Parlamentului, de a legifera în interesul celor pe care-i reprezintă, a cetățenilor României, iar responsabilitatea normativă este cu atât mai importantă și necesară în situația dată. Acest rol nu poate fi uzurpat de vreo altă instituție a statului, cel puțin nu într-un stat de drept.
În numele Partidului Mișcarea Populară, vă doresc sănătate deplină tuturor, înțelepciune și numai bine! Mă rog ca Dumnezeu să apere România!

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus