Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, membru PSD, a susținut recent că, la Bruxelles, există temerea ca România să nu ajungă în situaţia Greciei. Europarlamentarul a afirmat că, la nivelul „Comisiei Europene se așteaptă dovezi de la Guvernul României că poate susține creșterile salariale şi de pensii angajate şi că nu va depăși un deficit bugetar de 3 la sută”. Corina Crețu a spus că se așteaptă măsurile astfel încât țara noastră să nu intre în procedura de infringement, de a fi pusă sub observație pentru modul în care este depășit deficitul bugetar. În contextul declarațiilor publice pe acest subiect, au fost invocate și exemplele similare privind Spania și Portugalia care au intrat în criză prin proceduri hazardate similare. Cu alte cuvinte, se cuvine să cunoaștem cât de sustenabilă este politica bugetară asumată de actualul Executiv, astfel încât să evităm o posibilă criză și intrarea României în procedură de infrigement.
Consiliul Fiscal al României, Comisia Europeană precum și experții Fondului Monetar Internațional estimau, încă de la finele anului 2016, un deficit de peste 3% pentru economia României din acest an, chiar şi fără aceste creșteri de salarii şi alte creșteri de cheltuieli sociale. În plus, impactul creșterii punctului de pensie se estima că ar ridica deficitul bugetar la cca 7% din PIB (reprezentând un efort bugetar de cca 23 de miliarde de lei pe an).
Pe de altă parte, Blocul Național Sindical (BNS) într-o analiză realizată în contextul dezbaterilor inițiate de Comisia Europeană (CE) asupra Raportului de țară 2017, atrage atenția că actualul Guvern nu este preocupat de politica salarială în sectorul privat, existând intenția de a avea în sectorul bugetar un salariu minim de bază mai mare decât în sectorul concurențial. Reprezentanții BNS susțin că este îngrijorător faptul că actualul Guvern nu este preocupat de politica salarială în sectorul privat, mai mult, există intenția de a avea în sectorul bugetar un salariu minim de bază mai mare decât în sectorul concurențial. Lipsa unei politici salariale coerente a condus la creșterea discrepanțelor între nivelul salariilor din administrație publică și restul sectoarelor concurențiale.
Potrivit BNS, în 2015, câștigul salarial în sectorul bugetar era cu aproximativ 12% mai mare decât în sectorul concurențial, iar pentru anul 2020 se estimează că, tot în sectorul bugetar, salariul mediu brut va fi mai mare cu 28% față de cel din sectorul privat.
Domnule prim-ministru, sunt probleme grave care ne îngrijorează, cu atât mai mult cu cât veniturile bugetului general consolidat din luna ianuarie 2017, în sumă de 19,2 miliarde lei, reprezentând 2,4% din PIB, au fost cu 5,7% mai mici, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent, iar cea mai spectaculoasă reducere a fost înregistrată la încasările din TVA care au scăzut cu 24,8% (conform unui comunicat al Ministerului Finanțelor Publice).
Vă solicit, domnule prim-ministru, să-mi comunicați, în contextul acestor informații, care este strategia Guvernului României privitoare la creșterea veniturilor la bugetul de stat și menținerea în ținta de deficit bugetar convenită cu Comisia Europeană. Cum va evita România o posibilă criză economică gravă și intrarea în procedură de infrigement, ca urmare a creșterii nesăbuite a cheltuielilor din sectorul public?!\Completare:
Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a tras un nou semnal de alarma ca, daca datoria publica va trece de 40 la suta, creste riscul de recesiune.
„La 40%, așa cum arata si analizele BNR, probabilitatea de recesiune creste aproape de 50%. Adică ne apropiem de un prag in care creșterea datoriei publice ne vulnerabilizează foarte tare si ne creste riscul de recesiune masiv”.
Peste 500.000 de firme îşi vor închide porțile în următorii zece ani, din cauză că nu pot face față concurenței şi altor factori de șoc din piață, potrivit unui studiu al Direcției de Stabilitate Financiară din BNR. Doar 58.000 de companii vor supraviețui, însă multe dintre acestea sunt multinaționale. Foarte puţine sunt firme care aparţin statului român sau sectorului privat autohton. Iar situaţia devine din ce în ce mai rea.
INTERPELARE adresata Domnului prim-ministru Sorin Grindeanu
Sursa foto: radiocraiova.ro