Domnule Preşedinte al României,
Domnule Premier și membrii ai Guvernului,
Domnilor preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului,
Doamnelor şi domnilor invitați,
Distinși colegi parlamentari…\Sunt onorat și am privilegiul ca, de la tribuna Parlamentului României, să transmit un mesaj confratern, în numele Partidului Mișcarea Populară și al meu personal, tuturor românilor, tuturor concetăţenilor noştri care gândesc, simt şi iubesc româneşte, oriunde aceștia s-ar afla.
Pentru orice român adevărat, Ziua Naţională este un moment de bucurie sufletească profundă şi de speranţă într-un viitor comun luminos. Ziua de 1 Decembrie este un simbol al unităţii, solidarităţii şi trăiniciei neamului românesc, reunit astral în granițele națiunii române.
Vă îndemn pe toţi la un moment de pioasă recunoştinţă faţă de înaintaşii noştri, români, curajoşi şi înţelepţi, care, prin sacrificiul şi munca lor, au reuşit să ne lase nouă moştenire această ţară minunată numită România. Fără viziunea Regelui Ferdinand Întregitorul, a Premierului I.C. Brătianu şi a bravilor generali ai Armatei Române care au condus oștirea română în marile bătălii ale Războiului pentru Independență și ale Primului Război Mondial, nu am fi trăit niciodată aceste momente de bucurie. Pentru aceasta, trebuie să le fim recunoscători acestor eroi care vor fi nemuritori în memoria noastră comună.\Dragi bărbaţi şi femei de stat,\Istoria naţională ne învaţă că, atunci când avem un obiectiv, dacă avem o viziune coerentă, suntem înţelepţi şi acţionăm unitar, trecând peste interese meschine de moment sau luptă sterilă, român contra român, putem realiza ceea ce ne propunem. Se întâmplă acest lucru chiar când bătălia pe care trebuie să o ducem seamănă cu lupta biblică dintre David şi Goliat.
În acest sens, cred că, după câţiva ani grei, în care România a fost dezbinată în încercarea de a fi asmuţit frate contra frate, ne aflăm într-un moment de răscruce majoră în care putem să stabilim obiective îndrăzneţe şi să trudim împreună pentru a le atinge. Timpul războiului româno – român a trecut şi a venit momentul înţelepciunii, unităţii şi solidarităţii naţionale!\A venit momentul să răspundem aşteptărilor legitime ale tuturor celor care compun naţiunea română – fie ei locuitori ai României sau români din Diaspora care nu şi-au uitat plaiurile natale şi care, în număr atât de mare, au vrut să-şi arate iubirea de ţară şi faptul că le pasă participând în număr mare la recent încheiatele alegeri. De altfel, crezul meu intim este că votul tuturor a fost un semn de patriotism şi trebuie tratat ca atare.
Vestea cea bună este că trăim vremuri mai puţin tulburi şi violente decât înaintaşii noştri. Nu este nevoie de un sacrificiu de sânge pentru a construi România pe care ei au visat-o şi pe care compatrioţii noştri şi-o doresc cu atâta ardoare.\Doamnelor şi domnilor,\România pe care şi-o doresc românii este o ţară integrată de facto şi de jure în Uniunea Europeană. Este o ţară membră a Spaţiului Schengen şi parte a Zonei Euro. Suntem o ţară pe care o dorim respectată, asupra căreia să nu mai existe îndoieli privind existenţa statului de drept şi a domniei legii. Atunci când vom atinge aceste deziderate, vom reprezenta o voce puternică în Europa. Sper că acest moment nu este prea departe.
România plăsmuită de înaintaşi şi dorită de concetăţeni este o ţară modernă, cu şcoli care să ofere o educaţie înaltă viitoarelor generaţii, cu spitale moderne şi dotate care să-i trateze corect şi eficient pe cei aflaţi în dificultate. România mea este o ţară cu o infrastructură dezvoltată care să fie bază a unei economii competitive.
Nu ne cere nimeni să ieşim cu puştile, cu baionete la înaintare. Dar trebuie să construim acele autostrăzi care le-au fost promise repetat românilor:
Autostrada Unirii (Târgu-Mureş – Iaşi – Ungheni) – şi, din păcate, de la promulgarea Legii pe care PMP a inițiat-o în urmă cu un an, s-au făcut prea puţine lucruri.
Autostrada Ploieşti – Braşov, Târgu-Mureș.
Autostrada Piteşti – Sibiu – parte a Coridorului IV pan european.
Autostrada Nordului (Vama Petea – Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistrița – Vatra Dornei – Suceava).
Autostrada Estului (Ploieşti – Buzău – Galaţi).
Drumul expres Piteşti – Craiova.
Sunt doar câteva dintre marile proiecte necesare pentru infrastructura României.\România noastră trebuie să fie şi un spaţiu al toleranţei şi al iubirii aproapelui. Dar şi al păstrării tradiţiilor naţionale şi al valorilor creştine strămoşeşti pentru care mulţi dintre înaintaşii noştri s-au jertfit. Unitatea în Diversitate – sintagma de pe frontispiciul construcţiei europene unitare – înseamnă că suntem diferiţi şi trebuie să ne respectăm şi acceptăm reciproc. Asta nu înseamnă că trebuie să fim toţi la fel.\Dragi români,\Avem datoria să nu uităm că ţara noastră nu este întreagă. Faţă de momentul pe care îl sărbătorim atât de cuvios şi frumos cu fiecare dată de 1 Decembrie, România a pierdut din trupul său sfânt partea dintre Prut şi Nistru. De Ziua Naţională, mai mult decât oricând, trebuie să spunem tare că Basarabia este pământ românesc şi fraţii noştri de peste Prut vorbesc, gândesc şi simt româneşte.
Ar fi mare păcat ca, într-un asemenea moment de concordie și acalmie politică pentru cinstirea Zilei Naționale, să nu ne asumăm ca veritabil proiect de ţară Reîntregirea Naţională. Şi avem două căi prin care putem să atingem acest deziderat: 1) Un act politic al ambelor state prin care să-şi asume că sunt una şi aceeaşi ţară; 2) Sprijinirea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi unirea sub această mare umbrelă de civilizaţie și cultură europeană.
În oricare dintre variante, avem datoria ca, într-o manieră asumată şi fără echivoc, să sprijinim forţele pro-româneşti şi pro-europene de la Chişinău, care se luptă pentru păstrarea direcţiei corecte a ţării lor.
Salut pe această cale disponibilitatea noului Guvern de la Bucureşti de a înfiinţa o Agenţie pentru Relaţia cu Republica Moldova şi sper că sprijinul pentru Basarabia se va manifesta şi în plan economic, dar şi cu sprijin logistic şi de resursă umană calificată, care să ajute la depăşirea perioadei grele cu care se confruntă Chişinăul.
Nu aş vrea să închei acest capitol al românilor din afara graniţelor fără să vorbesc despre necesitatea unui sprijin real şi pentru comunităţile româneşti din Serbia (mai ales pentru românii din Valea Timocului), din Ucraina (unde au loc epurări pe criterii etnice), din Ungaria şi Bulgaria.
La fel cum sper să continuăm pe drumul reformelor legislative pentru a le permite de o manieră şi mai clară celor care trăiesc în Diaspora din Vestul Europei să se implice în viaţa ţării lor natale.\Dragii mei concetăţeni,\Închei această alocuţiune cu cuvintele marelui nostru poet ardelean, George Coșbuc, care descria astfel menirea unui luptător în poezia „Lupta vieții”, lupta pentru România fiind și asumarea programatică, identitară a PMP:
„Nimic nu-i mai de râs ca plânsul
În ochii unui luptător.\O luptă-i viaţa; deci te luptă
Cu dragoste de ea, cu dor.\Pe seama cui? Eşti un nemernic
Când n-ai un ţel hotărâtor.\Tu ai pe-ai tăi! De n-ai pe nimeni,
Te lupţi pe seama tuturor.”\Este un îndemn la acţiune, împotriva lamentărilor și a scuzelor de complezență. Noi, cei care iubim România, avem datoria să construim cea mai bună ţară posibilă. Şi vreau să vă încredinţez, în numele Partidului Mişcarea Populară, că nu vom pregeta nicio clipă să punem toată munca noastră în folosul acestei naţiuni.
Dumnezeu iubeşte România şi avem datoria ca şi noi să facem la fel. La mulți ani români, la mulți ani România!
Așa să ne ajute Dumnezeu!
Vă mulţumesc pentru atenție!