Back
Featured image of post România utopiilor absolute

România utopiilor absolute

I-am văzut pe liberali petrecând festivist, mulțumiți, după cum a declarat președintele Iohannis de mersul guvernării și al țării. Am aflat că tot răul ne vine de la Putin, să fie clar. Îi vedem, de asemenea, pe pesediști, deși teoretic „merge treaba”, cum se căznesc să majoreze cumva impozitele „progresiv” și să impună pe agenda politică noi biruri pentru români.

Între timp, Ministerul Finanțelor Publice a publicat execuția bugetară pentru primele 4 luni din 2022 și aflăm astfel că deficitul bugetar național a ajuns la 16,3 miliarde de lei. Tulai! Pe unde naiba s-o fi ascuns creșterea economică anunțată de INS, că nu prea e? În această perioadă nu au intrat nici banii din PNRR, iar investițiile efective au scăzut semnificativ, vertiginos, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Iată câteva repere nefaste din bilanțul guvernării PSD – PNL – UDMR:

1. Inflație galopantă (cea mai mare din UE – 13,8% în aprilie 2022) și prăbușirea puterii de cumpărare a populației.

2. Blocarea investițiilor din infrastructură, ca dovadă scăderea cu 13,2% a cheltuielilor de capital.

3. România se împrumută cel mai scump din UE. Aproape 6% din tot ce cheltuiește statul reprezintă dobânzi la împrumuturile deja contractate. S-a depășit pragul critic de îndatorare de 50% din PIB. Costul împrumuturilor pe termen lung se află la cel mai mare nivel din ultimii zece ani. Mai precis, România se împrumută cu aproape 1.000 de euro în fiecare secundă din an.

4. Incapacitatea absorbției fondurilor europene. Avem întârzieri de peste 6 luni în ceea ce privește PNRR și de un an și jumătate în ceea ce privește exercițiul bugetar 2021 – 2027 al Uniunii Europene.

Nu îmi este clar cum e cu creșterea economică statistică bazată pe descreștere, nici de ce trebuie sporite taxele, când statul încasează oricum doar vreo 30% din actualele dări, nici cum putem avea dezvoltare fără investiții, nici de ce nu accesăm banii din mult publicitatul PNRR, nici de ce în acest an avem în plus vreo 35.000 de salariați în sistemul bugetofag al statului, când țara se împrumută cu 1000 de euro pe secundă pentru a-i putea plăti, pentru a supraviețui și a nu colapsa periculos…

Poate mă lămuriți voi, dragi prieteni, că din politică nu prea rezultă, dă pe minus grav socoteala!

Last updated on May 26, 2022 09:47 UTC
comments powered by Disqus