Back
Featured image of post Românii au nevoie de nădejde, să nu-i deznădăjduim!

Românii au nevoie de nădejde, să nu-i deznădăjduim!

Dreptul la viață și sănătate sunt garantate de Constituția României. Partidul Mișcarea Populară consideră că sănătatea și viețile românilor constituie priorități ale statului, care nu pot fi negociate politic. Câtă vreme pandemia încă nu și-a atins apogeul și nu există o curbă descrescătoare a cazurilor și a deceselor în România, măsurile de distanțare socială instituite prin Decretul privind Starea de Urgență și ordonanțele militare succesive trebuie păstrate. Reprezintă singura cale de a limita proporțiile unui dezastru. În nicio țară a Uniunii Europene nu s-a ridicat Starea de Urgență, tocmai pentru că pericolul încă nu a trecut.\Partidul Mișcarea Populară este prima formațiune politică din România care a solicitat instituirea Stării de Urgență. Președintele Traian Băsescu a vorbit încă de la sfârșitul lunii februarie despre această necesitate imperativă pentru a opri avansul pandemiei de coronavirus. Dacă măsurile ar fi fost implementate încă de la acel moment, poate că acum nu ne-am mai afla în situația de a prelungi Starea de Urgență, poate că urgia ar fi trecut deja pentru români sau ar fi fost aproape de sfârșit.
Partidul Mișcarea Populară așază pe prim-plan viața, sănătatea românilor și, ca atare, votează în favoarea aprobării Decretului Președintelui României pentru prelungirea Stării de Urgență cu 30 de zile.\Însă, susținerea PMP pentru decretul prezidențial nu exonerează Guvernul de asumarea măsurilor necesare, concrete și imediate, pentru repornirea economiei. Domnule prim-ministru, domnilor miniștri, acționați hotărât și responsabil, altfel economia României se prăbușește. Considerăm că se impune elaborarea și implementarea unui plan coerent și curajos de restartare a economiei. Să aveți în vedere decizia Uniunii Europene privitoare la suspendarea temporară a restricțiilor de deficit bugetar. Poate fi asumat așadar, cu înțelepciune și cumpătare, un deficit bugetar mai mare, promovându-se concomitent proiecte importante de infrastructură și dezvoltare, nefinanțabile prin fondurile structurale, dar care pot fi gestionate la nivel de stat. Investițiile ar asigura locuri de muncă și, totodată, ar genera o dinamică benefică a resurselor care se întorc către bugetul de stat.\Măsurile economice care considerăm că trebuie promovate imediat sunt:
– finanțarea proiectului Autostrăzii Transilvania;
– extinderea rețelei de gaze naturale, astfel încât minimum două treimi dintre români să-și poate asigura în acest fel necesarul de energie pentru încălzire;
– decolmatarea canalelor de irigații, repararea sistemelor de pompare, achiziția de sisteme fixe și mobile de irigații și furnizarea gratuită a apei, timp de trei ani, în zonele afectate de secetă;
– realizarea de centre regionale de colectare legume, fructe și zarzavaturi în marile bazine legumicole și producătoare de fructe;
– finanțarea Pactului Național pentru Sănătate, propus de PMP printr-o inițiativă legislativă, în care este inclusă construirea celor 8 spitale regionale.\De asemenea, dacă tot vorbim despre drepturile constituționale la viață și ocrotirea sănătății, PMP solicită urgent asigurarea materialelor de protecție pentru doctori, testarea întregului personal medical și a personalului auxiliar din spitale, urmată de retestarea săptămânală a acestora.
Nu în ultimul rând, domnilor guvernanți, dați dovadă de mai multă transparență. Renunțați la comunicarea „strategică” și asumați promovarea nestrategică a adevărului în spațiul public, oricât ar fi acesta de dureros sau neprielnic din perspectivă electorală.
Înainte de Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului, mă rog să ne dea Dumnezeu putere și clarviziune politică, să votăm prevederile care îi ocrotesc pe români și le garantează acestora sănătatea, viața și siguranța locurilor de muncă. Românii au nevoie de nădejde, de solidaritate și încredere. Să nu-i deznădăjduim!\Vă adresez în numele Partidului Mișcarea Populară urarea de sănătate deplină tuturor, să aveți parte de o sărbătoare a Învierii pilduitoare, Paște binecuvântat, pace și iubire în familii, să auzim numai de bine! Doamne-ajută!
Vă mulțumesc pentru atenție!(Alocuțiune transmisă de președintele executiv, lider al Grupului Parlamentar PMP, deputat Marius Pașcan, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, joi, 16.04 2020)

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus