Back
Featured image of post Românul oricum tace și plătește prostește

Românul oricum tace și plătește prostește

Băncile din România sunt cele mai profitabile din Uniunea Europeană, de trei ori mai profitabile decât în Franța sau Germania. Băncile din România au o rentabilitate a capitalului de 20%, față de o medie din UE de 8%, deși România este cel mai slab bancarizată țară din UE.

Confruntat cu crizele succesive, pandemie, război la granițe, inflație și economie grav destabilizată, culmea, per ansamblu, întregul sistem bancar românesc a făcut un profit net total de 9,9 mld. lei în 2022.

În acest an, paradoxal, băncile mari din România au profituri și mai mari, chiar duble față de 2022, conform datelor oficiale pentru primul trimestru din acest an.

În situații similare, o parte a țărilor din Uniunea Europeană au găsit formule pentru a extinde și impune „taxa de solidaritate” tuturor instituțiilor, firmelor și băncilor care au profitat sporindu-și veniturile amețitor în plină inflație și criză. Zilele trecute, Italia a aprobat o taxă de 40% din profiturile suplimentare ale băncilor în acest an, care ar urma să finanțeze reducerile de taxe şi sprijin pentru creditele ipotecare pentru cei care își cumpără prima casă.

Republica Cehă a impus o taxă excepțională de 60% asupra firmelor energetice și băncilor. Ungaria permite băncilor să își reducă plățile de taxe excepționale din 2024, cu până la 50%, doar dacă își măresc achizițiile de obligațiuni guvernamentale ungare. Parlamentul Lituaniei a aprobat, în luna mai, o taxă excepțională asupra veniturilor nete din dobânzi ale industriei bancare pentru 2023 și 2024. Spania intenționează să strângă 3 miliarde de euro, până în 2024, din taxa excepțională asupra băncilor pe care a aprobat-o anul trecut.

România se face că plouă… Obedienții și lașii din guvern, dar și guvernatorul BNR, preocupat de beneficiile psihologice ale ceaiului de tei, se fac că nu văd profiturile nesimțite ale băncilor din România, mult peste cele ale băncilor din Uniunea Europeană. Tăcere deplină în această privință, românii naivi oricum suportă și plătesc fără crâcnire.

Ce ziceți, oameni buni!

Last updated on Aug 09, 2023 11:20 UTC
comments powered by Disqus