Back
Featured image of post Să fie contagioasă „cioara vopsită”?

Să fie contagioasă „cioara vopsită”?

Personal nu înțeleg de ce a devenit un obicei ca, o dată aburcați în funcții, premierii României să răstălmăcească realitățile, să cosmetizeze contabil cifrele și să prezinte public informații bombastice, fantastice, aiuritoare privitoare la mersul economiei și al țării, precum și mărețele lor realizări care, din nefericire, nu se prea regăsesc confirmate în sordida noastră actualitate de pandemie și criză.
L-am urmărit astăzi pe premierul Florin Cîțu care declara superoptimist că în noul an ,,Banii publici nu vor mai fi cheltuiți aiurea. Vreau să bugetăm acele proiecte care pot fi făcute, nu povești. În 2020 am reușit un record, investițiile sunt la un nivel record”.
Aho, aho, politicieni și guvernanți, a cam trecut plugușorul cu urări metaforice, poporaniste, mi-e greu să accept să doar noul guvern a rămas dedulcit încă la magia sărbătorilor și urările idealiste de rigoare. Să ne trezim, totuși!
Conform datelor Eurostat, datoria publică a României ar urma să ajungă la aproape 64% din PIB, ceea ce ar însemna aproape o dublare a datoriei publice în ultimii trei ani. Adică, guvernul cheltuiește încă masiv, din împrumuturi, pentru susținerea pierderilor din economie. Deficitul bugetar a ajuns în acest an la circa 9 – 10 % din PIB.
Iar dacă analizăm firavul avans al investițiilor în anul 2020 și contribuția lor la „creșterea economică” care, pe ansamblu și în realitate, reprezintă o imensă cădere, constatăm că așa-zisa sporire nu privește investițiile publice mari ale statului, ci eventual piața construcțiilor, sector care a continuat să se dezvolte anul trecut pe seama mediului de afaceri privat. Sau dacă vă propuneți să mă contraziceți în privința marilor investiții publice naționale, vă rog să-mi indicați vreo investiție într-o nouă autostradă, sector feroviar sau maritim, spital regional sau vreun mare proiect de infrastructură realizat în 2020 spre mândria patriei noastre.
Așadar, fiindcă tot ne luptăm din răsputeri cu pandemia de coronavirus, sper că „cioara vopsită” nu este contagioasă și nu se transmite la guvernare din premier în premier.

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus