Back
Featured image of post Să fie, oare, copiii noștri condamnați să achite datoriile necugetate și eșecurile celor din fruntea administrației publice locale?!

Să fie, oare, copiii noștri condamnați să achite datoriile necugetate și eșecurile celor din fruntea administrației publice locale?!

Parcurg năuc informațiile greu digerabile privitoare la împrumuturile pe care Consiliul local și Primăria municipiului Târgu-Mureș le accesează în regim de urgență, fără dezbaterile publice necesare, însumând zeci de milioane de euro, povară de plătit pentru târgumureșeni și generațiile viitoare mai multe decenii…
Mă întreb cum reușesc alte administrații publice să acceseze finanțări europene, fără a îndatora comunitățile pe care le reprezintă pe termen foarte lung? Spre exemplu, orașe învecinate județului Mureș nu cumpără autobuze cu bani de împrumut, ci își modernizează parcul auto cu mijloace de transport noi, ecologice, promovând proiecte din bani europeni, participând prin cofinanțare la aceste proiecte. În mod similar, aceleași primării nu construiesc pe bani de împrumut apartamente pentru mansardarea blocurilor actuale, care le ridică prețul la peste 250 de mii de euro per apartament, când în Târgu-Mureș sunt în derulare în regim privat cel puțin două proiecte imobiliare gigantice cu mii de locuințe.
Aceleași alte primării, administrate pragmatic, eficient și chivernisit, nu se hazardează să se îndatoreze pentru elementare lucrări de infrastructură urbană, nici pentru „anvelopări” de blocuri (pentru sporirea capacității energetice), nu dau electoral nici ciorba săracului de două ori pe săptămână, nu construiesc electoral nici magazine ale primăriei prin cartierele orașului și nici restaurante pentru șnițelul programat în regim de „week-end”. E drept, aceleași primării și consilii locale, care chibzuiesc cu necesară responsabilitate banul public, nu risipesc milioane de euro pentru a finanța fotbalul profesionist, mărginindu-se să susțină și să creeze condiții propice pentru infrastructura aferentă sportului de masă și pentru stimularea cluburilor de amatori și a sportului din unitățile de învățământ. E drept, nu interzice nimeni, nici legislația în vigoare, să fie finanțat din bugetul local sportul profesionist, când însă primăria dispune de resursele necesare, adică după ce și-a îndeplinit toate obligațiile administrative obligatorii și stringente.
În această situație, în contextul unei complicități politice păguboase pentru urbea noastră, care reunește în Consiliul local Târgu-Mureș voința majoritară a consilierilor UDMR-PNL-PSD, unii mărginindu-se, din păcate, să consimtă obedient să voteze la comandă chiar împotriva propriilor conștiințe, în detrimentul intereselor de dezvoltare reală a orașului nostru, constat că reacția civică mai degrabă lipsește iar blazarea și fatalismul sunt coordonatele coabitării și complacerii cotidiene.
Am tresărit însă văzând inițiativa unui om de afaceri târgumureșean care, recent, într-un interviu acordat presei locale, a avut decența să asume public o opinie realistă privitoare la situația actuală a municipiului Târgu-Mureș și a județului Mureș. ,,Direcția pe care o vedem noi toți… din păcate – a comentat Cosmin Pop – nu este niciuna (…) Mai avem timp de o relansare, încă nu este foarte târziu deoarece avem resursă umană de foarte bună calitate. Acest oraș și județ nu are și nu a avut de foarte mult timp, o personalitate care să își asume paternitatea lui. Am rămas aruncați ca un copil fără părinți în mijlocul unei concurențe de copii cu părinți bogați. Nu putem să așteptăm ca cineva să ne ia de mână pentru a ajunge undeva… Din păcate, cred că nimeni rațional și obiectiv în aprecieri nu poate să vorbească la momentul de față de un viitor optimist.
În prezent, lucrez la ideea unei candidaturi la Primăria Târgu-Mureș, fără a însemna un „da” sau un „nu”. Este important să creăm un nou tip de lider cu care să mergem mai departe. Tot ceea ce vom găsi este o idee, în jurul căreia să se nască un nou „conducător”. Pe fiecare dintre cititori doresc să îi întreb dacă consideră că societatea noastră este capabilă să lucreze sincer și solidar în jurul unei idei”.
Iată, un tânăr manager cu afaceri imobiliare de succes, un om de afaceri curajos, care poate rupe rândurile celor neimplicați politic, antrenându-i într-o construcție civică pentru o nouă viziune asupra traiectoriei dezvoltării economice, a posibilităților și a performanțelor de care poate fi capabil municipiul reședință și județul Mureș. Susțin astfel de demersuri, susțin competiția pentru ca cei dornici, capabili, pregătiți și bine intenționați să schimbe ceva fundamental în evoluția comunităților din care facem parte, pe termen lung, spre bunăstarea și prosperitatea acestora. Evident, îmi plac provocările și nu voi face pasul înapoi de la nicio bătălie care privește mai binele semenilor mei, în mod special a celor care m-au ales prin vot să-i reprezint! E un prim semnal al schimbării imperativ necesare, al primenirii pe care o așteptăm la nivelul administrației publice locale și cred că se cuvine încurajat!

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus