Back
Featured image of post Să ne lămurim...

Să ne lămurim...

Premierul olandez a fost primit zilele trecute, la Viena, de către cancelarul Austriei, Karl Nehammer, care a declarat după întâlnire că, citez, „Suntem uniți în obiecția noastră față de extinderea Schengen în acest moment”. Prin urmare nu se schimbă nimic în această privință.

Dezbaterile oficiale privind extinderea Spațiului Schengen au fost înlocuite, la vârful UE, de cele privind combaterea migrației ilegale. Opt state membre au solicitat Comisiei Europene, în urmă cu două zile, să înăsprească acțiunile de combatere a migrației ilegale, iar Austria insistă ca Uniunea să finanțeze construcția de garduri la frontiera estică a Uniunii.

Astăzi, președintele României, Klaus Iohannis, se află la Bruxelles, unde tocmai are loc reuniunea extraordinară a Consiliului European pe tema migrației. Nimic despre extinderea Schengen pe ordinea de zi a ședinței.

Prin urmare, dacă ne vom baza exclusiv pe abordarea președintelui Iohannis, care „a luat act” de respingerea integrării României în spațiul Schengen, ne va prinde cel puțin anul 2025 (cu un nou Parlament European şi o nouă Comisie Europeană) până când acest subiect poate va fi repus pe tapet în Consiliul JAI.

Așadar, în acest context nefast, România nu trebuie să mai stea pe gânduri așteptând miracole sau pronia divină. Soluția corectă este cea pusă în practică de președintele PMP, Eugen Tomac: atacarea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene a veto-ului exprimat de Austria şi Țările de Jos.

În loc să ne bazăm pe o diplomație a obedienței și neputinței, dirijată de președintele Iohannis şi miniștri Aurescu sau plagiatorul Bode, mai bine ne concentrăm pe ce spun tratatele constitutive ale UE şi pe argumentele concrete cuprinse în Raportul Colegiului Comisarilor privind îndeplinirea de către România a condițiilor din acquis-ul Schengen.

Reprezintă o chestiune de demnitate națională, dar și un demers absolut necesar și legitim din perspectivă juridică.

PMP este singura formațiune politică din România care acționează concret și cu șanse în această privință, așa cum am făcut-o consecvent pentru apărarea drepturilor cetățenilor români.

Last updated on Feb 09, 2023 09:52 UTC
comments powered by Disqus