Back
Featured image of post Să (re)descoperim frumusețea care există în lucrurile simple

Să (re)descoperim frumusețea care există în lucrurile simple

Se împlinesc, astăzi, 106 ani de la trecerea în veșnicia dumnezeiască a marelui scriitor Calistrat Hogaș (28 august 1917).

Născut la Tecuci, în anul 1847, într-o vreme când România încă își căuta identitatea, Calistrat Hogaș a reușit să lase o amprentă nemuritoare în literatura română prin proza sa.

Publicată în 1895, creația sa „Pe drumuri de munte” rămâne una dintre cele mai valoroase opere ale literaturii române de călătorie. Lucrarea nu este doar un jurnal al aventurilor trăite, ci și o reflecție profundă asupra relației dintre om și natură. Descrierile vii și personale ale locurilor, oamenilor și evenimentelor, prin care trece autorul au rolul de a transforma cititorul într-un participant la călătorie.

Hogaș ne transmite nu numai detalii geografice sau etnografice ci și o înțelegere profundă a sufletului uman în fața grandorii naturii. Munții nu sunt doar un peisaj, ci un personaj plin de viață și mister, care interacționează cu omul și îl modelează.

Ceea ce face opera lui Calistrat Hogaș atât de specială este stilul său literar unic. Cu un limbaj poetic, metaforizat, dar totodată accesibil, scriitorul reușește să îmbine realismul cu romantismul, observația acută cu nostalgia. Frumusețea detaliilor tehnice și a observațiilor despre flora și fauna munților se împletește cu sentimentul profund al trăirii emoționale, al libertății și al aventurii.

Pe lângă opera sa literară, Calistrat Hogaș a fost și pedagog, jurnalist și un luptător pentru drepturile culturale ale românilor. A contribuit la dezvoltarea învățământului și la promovarea limbii și literaturii române. Prin urmare, nu este doar un erou al literaturii, ci și al culturii românești în ansamblu.

Într-o lume în care tehnologia și urbanizarea amenință să ne îndepărteze de rădăcinile noastre native, identitare, mesajul literar al lui Hogaș este cât se poate de relevant și motivant. El ne invită să explorăm natura și divinul, să visăm și să descoperim frumusețea care există în lucrurile simple, și să ne reamintim ceea ce este cu adevărat important în viață.

Fie-i memoria veșnic binecuvântată!

Last updated on Aug 28, 2023 09:26 UTC
comments powered by Disqus