În fiecare zi, lumea este angajată într-un perpetuu „război” economic, mai mult sau mai puțin vizibil, care se portă pentru resurse, materii prime și piață. România și-a cedat de-a lungul ultimelor trei decenii materiile prime fără pretenții, fără nicio luptă, oferind și o piață generoasă de desfacere a produselor din afara României. Este prețul plătit pentru intrarea în Uniunea Europeană, prețul plătit pentru propria securitate. Ce facem însă acum pentru protejarea intereselor economice naționale?
Toate țările dezvoltate încearcă să se extindă, să câștige noi piețe de desfacere pentru producția proprie și să-și conserve, concomitent, piața internă. Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană în primul rând pentru stimularea producției interne și reducerea importurilor care, pe baza expertizelor analiștilor britanici, indicau că puneau în pericol economia țării pe termen mediu, și inclusiv nivelul de trai.
Piața României este astăzi inundată și dominată de produse străine care sunt subvenționate de statele producătoare, de cele mai multe ori tocmai în scopul cuceririi piețelor. Problema este că România nu face față acestei competiții, întrucât, implicit în domeniul produselor agricole, nivelul subvenției de care beneficiază fermierii, agricultorii români, este net inferior celui practicat în majoritatea țărilor UE.
Importăm valoric de 30 de ani încoace mult mai mult decât exportăm, iar această situație se materializează prin crearea unui deficit de cont curent imens, care înseamnă în esență îndatorarea, înrobirea și aservirea economică a țării. Deficitul comercial al României a ajuns anul trecut la 17,2 mld. euro (+7,8% din PIB). Tradus, înseamnă că din România au plecat către conturile altor țări banii respectivi, corelativi dobânzilor și datoriilor pe care trebuie să le plătim pentru acoperirea acestui deficit.
Este tragic și nedrept să vedem cum o națiune sucombă economic sub ochii noștri, iar majoritatea românilor fie nu înțelege, fie nu manifestă interes, oricum nu se reacționează în mod concret pentru a stopa acest fenomen fatalist la adresa țării. Partidul Mișcarea Populară militează pentru susținerea capitalului autohton și stimularea antreprenoriatului, pentru consolidarea unei clase de mijloc puternice, pentru promovarea marilor investiții naționale și o clasă politică competentă și responsabilă. Le transmitem românilor că, după cum și alte țări își favorizează economiile și producția proprie desfășurând campanii publice, implicit educative la nivelul școlii, pentru promovarea și valorificarea produsului autohton, tot așa și noi trebuie să promovăm prioritar și să cumpărăm produsul românesc, pentru ca banii noștri să rămână în țară. Evident, în plan politic trebuie să luptăm pentru creșterea subvențiilor din România la nivelul celor practicate în țările dezvoltate ale Uniunii Europene. Numai așa vom putea face față competiției economice, numai așa putem salva România de la un faliment pe termen lung sigur.