Back
Featured image of post Sănătatea și viețile românilor, înainte de toate…

Sănătatea și viețile românilor, înainte de toate…

Rămânem consecvenți ideii că sănătatea și viețile românilor trebuie puse înainte de toate celelalte considerente. Cât timp epidemia de SARS – CoV2 nu și-a atins apogeul și nu există o curbă descrescătoare a cazurilor și deceselor, măsurile de distanțare socială instituite prin decretul privind Starea de Urgență și ordonanțele militare succesive trebuie păstrate. Sunt singura cale de a limita proporțiile dezastrului. În nicio țară a UE nu s-a ridicat Starea de Urgență tocmai pentru că pericolul încă nu a trecut. În plus, țara noastră are, oricum, o întârziere semnificativă (4 – 5 săptămâni) față de Vestul Europei.
Partidul Mișcarea Populară va vota prelungirea Stării de Urgență și propune Guvernului un set de măsuri pentru protejarea populației în fața amenințărilor pandemiei Covid-19, precum și de resetare a economiei României.
În același timp, PMP solicită Guvernului să ia următoarele măsuri:\

  1. Testarea întregului personal medical și a personalului auxiliar din spitale, urmată de retestarea săptămânală a acestora, pentru a proteja sănătatea pacienților, dar și a corpului medical. Din data de 24.03.2020, de la primul apel pe care PMP l-a făcut în acest sens, s-a ajuns la 812 cadre medicale infectate în România și la 3 decese.\
  2. Comunicarea competentă și operativă a informațiilor referitoare la evoluția pandemiei care servesc interesului public, conform situației specifice fiecărui județ și fiecărei localități din România. Cetățenii au dreptul să știe, în timp real, care este numărul persoanelor infectate din comunitatea în care locuiesc pentru a lua din timp măsuri și mai drastice de protejare.\
  3. Elaborarea și implementarea unui plan coerent și curajos de restartare a economiei. PMP consideră că trebuie avută în vedere decizia UE privind suspendarea temporară a Pactului de Stabilitate și de Creștere, ceea ce permite un deficit bugetar mai mare care poate fi folosit pentru derularea unor proiecte importante de infrastructură care nu sunt finanțabile prin fondurile structurale.
    Direcțiile majore de acțiune propuse de PMP sunt următoarele: finanțarea proiectului Autostrăzii Transilvania; extinderea rețelei de gaze naturale astfel încât minimum două treimi dintre români să-și poate asigura în acest fel necesarul de energie pentru încălzire; decolmatarea canalelor de irigații, repararea sistemelor de pompare, achiziția de sisteme fixe și mobile de irigații și furnizarea gratuită a apei, timp de trei ani, în zonele afectate de secetă; realizarea de centre de colectare legume, fructe și zarzavaturi în marile bazine legumicole și producătoare de fructe; nu în ultimul rând, finanțarea Pactului Național pentru Sănătate, propus de PMP, în care este inclusă construirea celor 8 spitale regionale.
    Avem nevoie de restartarea economiei, iar acest lucru poate fi făcut doar prin proiecte ambițioase finanțate de stat. Dacă tot putem să ne împrumutăm peste ținta de 3% deficit bugetar, ar trebui să ne gândim să rezolvăm problemele sistemice de infrastructură ale României. Pe lângă beneficiile implicite, am crea locuri de muncă și am reporni sectoare cheie. Dacă tot ne împrumutăm, măcar să facem ceva cu banii respectivi încât să ajutăm economia.
Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus