- Producția de energie electrică a României a scăzut cu 7,4% în primele 8 luni din acest an, față de aceeași perioadă din 2021. În acest timp, importurile de energie electrică au crescut cu 18,3%.
- Producția de țiței a înregistrat o scădere de 6,4%, în contextul unor importuri cu 16,5% mai mari, comparativ cu anul trecut.
- Producția de gaze naturale a scăzut cu 5,6%, au scăzut însă și importurile din cauza diminuării consumului industrial și casnic dar și a prețurilor foarte mari, aflate în progresie continuă.
- Producția de cărbune a crescut cu 1,7%, dar în contextul unor importuri mai mari cu 13,5%.
În acest context, statul a preferat să încaseze profituri uriașe prin companiile din energie, în loc să protejeze economia și consumatorii. A păstrat același nivel al accizelor și nu a redus TVA-ul, a sporit fiscalitatea lăsând povara pe umerii IMM-urilor și a cetățeanului contribuabil. Inflația galopantă a sporit semnificativ veniturile la bugetul de stat, iar această situație a fost calificată drept „creștere economică”.
Vă întreb, oameni buni, ce strategie concretă considerați că a asumat până acum Guvernul și Ministerul Economiei pentru gestionarea situației energetice, pentru a ajuta economia României și pentru sprijinirea consumatorilor casnici?
Oare ce mai caută Virgil Popescu în funcția de ministru și de ce este protejat politic în continuare, de către PSD-PNL-UDMR, în detrimentul valorificării profitabile a resurselor și a salvării economiei țării noastre?