Am lecturat cu interes Ordinul M.A.D.R. nr. 108/24.04 2017, privitor la schema de ajutor de stat „Servicii de silvo-mediu, servicii climatice si conservarea pădurilor”, aferentă Măsurii 1 5, submăsura 15.1 – „Plăți pentru angajamente de silvo-mediu”, P.N.D.R. 2014-2020. Scopul declarat al acestui ajutor de stat are în vedere îmbunătățirea echilibrului dintre dezvoltarea economică şi utilizarea durabilă a resurselor naturale. Din păcate, dincolo de prevederile sale benefice, această schemă de ajutor de stat stipulează, restrictiv, că suprafața minimă pentru care se încheie angajamentul silvic este de 100 ha.
Domnule ministru, în ultimii ani, date fiind privațiunile și condiționările stricte în administrare, de care au parte proprietarii care dețin păduri și terenuri cuprinse în ariile naționale protejate, în lipsa unei reale compensări prin subvenții și ajutoare de stat, aceștia recurg sărăciți la vânzarea proprietăților respective. Românii sunt tentați, parcă într-o acțiune legislativ concertată și premeditat distructivă, corelativă cu interese străine țării, să-și vândă pădurile, proprietățile în general, la un preț de nimic. Tariful cu care se vinde astăzi un hectar de pădure, în jur de 3000 de euro, este de cel puțin trei ori mai mic decât în oricare altă țară a Uniunii Europene. Reprezentanții asociațiilor constituite pentru apărarea pădurilor susțin că au în evidențe peste 100.000 de hectare de păduri, vândute la grupuri de proprietari din afara României iar înstrăinarea continuă, câtă vreme micii proprietari de păduri nu au nici veniturile, nici resursele necesare pentru a le administra corespunzător legislației în vigoare.
În consecință, consider că e bine că sunt sprijinite prin ajutoare de stat angajamentele silvice de peste o sută de hectare (așa cum procedați prin ordinul anterior menționat) dar, deopotrivă, se cuvin susținute legal și proprietățile mai mici ca suprafață, majoritatea aparținând unor persoane fizice. Acestea sunt cele mai vulnerabile în fața tăvălugului înstrăinării și, totodată, cele mai oropsite din punct de vedere al actualității economice, dat fiind că statul nu le-a asigurat acestor proprietari subvenții sau compensații pentru proprietățile lor cuprinse în arii naturale protejate.
Vă solicit, în consecință, să-mi comunicați ce veți întreprinde în perioada următoare pentru a veni, chiar prin noi scheme de ajutor de stat, și în sprijinul micilor proprietari de păduri. În acest sens, consider că este imperativ necesară o conlucrare cu Ministerul Apelor și Pădurilor, chiar cu Ministerul Mediului, și vă solicit o informare în acest sens.
Interpelare adresată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Domnului ministru Petre Daea