Back
Featured image of post Sighișoara se stinge încet și trist…

Sighișoara se stinge încet și trist…

În drum spre Capitală, trec săptămânal prin Sighișoara. Constat că frumosul burg medieval este încremenit în timp, a devenit un loc unde nu se prea întâmplă economic nimic semnificativ, în afară de sporirea șomajului. Adică, se închid activități de producție în diverse domenii, sufocate de mediul economic neprielnic și fiscalitatea otrăvitoare a guvernării PSD-ALDE-UDMR. Zilele trecute, am stat de vorbă cu managerul societății de confecții, care produce celebrele cămăși „Eterna”, și mi-a spus că se vede nevoit să își închidă fabrica, după ce anterior a avut aceeași soartă și „Casa Moda”, branduri de top. Sute de angajați concediați care privesc cu năduf către administrația publică locală, unde colcăie funcționărimea, locurile de muncă sunt stabile și sigure iar salariile sunt duble față de ale celor din mediul privat, adică tocmai raportat la cei care produc venituri reale și plus-valoare pentru economia țării.
Am analizat, de curiozitate, ce se întâmplă la nivelul bugetului local, gestionat de Primăria și Consiliul local Sighișoara? În anul 2019, veniturile totale ale bugetului local sunt estimate în sumă de 54.277.000 lei iar cheltuielile totale în sumă de 74.786.000 lei, rezultând un deficit de 20.509.000 lei.
Constat că, în ultimii 5 ani, exercițiul bugetar a fost încheiat la Sighișoara, culmea, prin excedent bugetar. Adică, proiecția bugetară indică un serios deficit la început de an, apoi execuția bugetară se încheie printr-un bizar excedent, iar primăria rămâne cu bani necheltuiți. Este un semn al incompetenței sau al incapacității primăriei de a promova, finanța și finaliza proiecte de interes public care să dezvolte orașul: infrastructură, învățământ, sănătate, cultură, mediu etc.
Într-o atare situație, soluția primăriei este să acopere deficitul prognozat pentru acest an (de 20.509.000 lei), din secțiunea dezvoltare, prin excedentul anilor precedenți. Numai că, dacă la sfârșitul anului 2016, excedentul era de 25.000.000 lei, în prezent este de doar 13.000.000 lei, întrucât veniturile s-au dus pentru majorarea salariilor angajaților primăriei. Constat, de asemenea, că la capitolul dezvoltare, se mizează în acest an pe o finanțare de 9.000.000 lei pentru un pod peste râul Târnava Mare, plus o stație de epurare în satul Hetiur, prin PNDL, dacă rezultatele de la alegerile europarlamentare vor fi mulțumitoare pentru Liviu Dragnea și premierul Viorica Dăncilă.
În rest, în afara unor reparații și mentenanță minore, Sighișoara nu are proiecte si nici bani pentru investiții iar economic se stinge încet și trist.
Și o concluzie edificatoare: de când Sighișoara este condusă de PSD, nu există proiecte de dezvoltare din fonduri europene (spre deosebire de situația înfloritoare în această privință a multor orașe și comune din județul Mureș) iar asta spune totul despre incapabilii care conduc acest municipiu către eșec și sărăcie.

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus