PNL consideră că salvarea TVR reprezintă o prioritate și va sprijini toate soluțiile legislative și guvernamentale care vor conduce la redresarea instituției. PNL a adoptat în acest sens o Rezoluție.
PNL a identificat trei pași care să conducă la deblocarea discuțiilor pentru salvarea TVR. PNL face apel la politicieni și le solicită să nu transforme această dezbatere într-un nou scandal între partide sau într-o armă împotriva actualului Guvern tehnocrat.
Pasul 1: Numirea de către Parlament a unui CA în condițiile Legii 41/1994. PNL solicită acest lucru de șase luni și îl consideră prioritate zero.
Procedura de numire a fost declanșată în această săptămână de Birourile permanente și trebuie încheiată pe 23 martie 2016, când expiră mandatul directorului interimar.\Prin această numire PNL dorește evitarea suprapunerii peste criza financiară de la TVR a unei crize manageriale la care Parlamentul ar fi complice.
Pasul 2: PNL solicită public PSD să abandoneze inițiativa legislativă de modificare a Legii 41 /1994.
PNL va vota împotriva acestei propuneri a PSD pentru că reprezintă doar o aventură penibilă în an electoral, născută din orgolii de neînțeles ale unor PSD-iști.
Propunerea PSD este aberantă, nu are soluții, nu va rezolva problemele TVR, nu a fost discutată cu liderii partidelor, cu reprezentanții TVR sau ai Guvernului.
PNL consideră că amendamentele din propunerea PSD creează funcții de conducere suplimentare la TVR și, pe de altă parte, distrug și Radioul public.
Pasul 3: Noul CA să inventarieze într-o lună soluțiile existente, inclusiv soluția insolvenței
PNL consideră că doar astfel se poate face o analiză riguroasă a avantajelor și dezavantajelor fiecărei soluții.
(Despre insolvență) PNL nu exclude varianta insolvenței, dar consideră că insolvența nu este în acest moment o soluție pentru TVR decât după ce se epuizează toate soluțiile existente.
Situația financiară a TVR este critică: 700 de milioane lei datorii; 2000 salariați care au câștigat procese în instanță și urmează executări silite care se ridică la 15 milioane euro care vor bloca total activitatea TVR; salariile celor 2500 salariați și plata utilităților – posibil sistate din aprilie; în 2016, TVR împlinește 60 de ani de activitate – România ar fi singura țară din UE care nu ar mai avea un serviciu public de televiziune dacă nu rezolvăm acum această situație.
REZOLUȚIE PNL:
• Trebuie să redăm demnitatea Televiziunii publice. TVR este cu siguranță un simbol, care nu trebuie să se stingă, ci dimpotrivă, să devină un reper al mass-media;
• Este necesar să înceteze imediat cheltuirea banilor cetățenilor pentru o instituție veșnic în pierdere, un mamut nereformat și greoi care funcționează ca o gaură neagră pentru toate fondurile care se duc către ea.
• PNL consideră că postul public de televiziune trebuie să revină la rolul de serviciu public, să beneficieze de o redefinire a rolului și misiunii publice, de o judicioasă cheltuire fondurilor.
• Guvernul și Parlamentul sunt datoare să identifice modalitatea legală prin care să stopeze executările silite și creșterea datoriilor TVR, formate, în mare parte, din penalități pentru datoriile acumulate de-a lungul timpului;
• Negocierile cu sindicatele din TVR trebuie să fie o prioritate, în vederea eșalonării drepturilor salariale câștigate în instanță de către angajați;
• TVR trebuie regândită ca o instituție suplă și flexibilă, adaptată la piața media a zilelor noastre, cu un buget rațional;
• SRTV are datoria să mențină independența editorială pentru a reflecta, cu obiectivitate, aspectele vieții social-politice, cultural-artistice și economice, interne și internaționale.
• PNL consideră obligatorie impunerea unui set de criterii de profesionalizare pentru conducerea TVR. PNL propune eliminarea conflictului de interese și a incompatibilităților pentru toate funcțiile de conducere din TVR.
• Cel puțin jumătate din Consiliul de Administrație trebuie format din reprezentanți ai unor instituții de prestigiu din societate, cum ar fi: Academia Română, Banca Națională, Biblioteca Națională, Asociații ale profesioniștilor din televiziune.
În aceste condiții, Partidul Național Liberal solicită liderilor tuturor partidelor parlamentare să se așeze la masa discuțiilor pentru ca, în cel mai scurt timp posibil, să identifice și să aplice soluțiile necesare pentru salvarea uneia dintre cele mai importante instituții ale democrației românești.