Back
Featured image of post Sporirea semnificativă a numărului de urși reprezintă un pericol pentru oameni

Sporirea semnificativă a numărului de urși reprezintă un pericol pentru oameni

În județul Mureș, sporirea numărului de urși reprezintă un real pericol pentru locuitorii mai multor comunități. Autoritățile transmit avertizări populației prin intermediul mass-media, spre exemplu: „În pădurile de lângă Târgu-Mureș, mai exact în zona Corunca-Bozeni, a fost semnalată prezența a cel puțin doi urși. Unul dintre ei are doi pui. Va atenționăm să circulați cu precauție în zona respectivă”. La Târgu-Mureș, au fost semnalați urși chiar în pădurea de la Platoul Cornești, aflată în zona centrală a orașului, un loc de recreere și agrement frecventat de mii de cetățeni. Recent, o fetiță de 12 ani din comuna Răstolița a fost atacată de urs, în timp ce se afla într-o curte…
Reprezentanți ai asociațiilor vânătorești și ai proprietarilor de terenuri din mai multe zone ale țării solicită să fie emis ordinul de derogare pentru vânătoarea la urși, întrucât numărul pagubelor produse de aceste animale crește iar populația este tot mai intolerantă și poate recurge la metode proprii de apărare. În prezent, pentru împușcarea unui urs, statul pedepsește cetățeanul cu o amendă de 40.000 de euro, în vreme ce dacă un urs atacă, rănește sau ucide o persoană, nu se acordă niciun leu despăgubire.
Reprezentanții asociațiilor care administrează fondurile de vânătoare și ale vânătorilor solicită, la nivel național, un ordin de derogare pentru 60 de exemplare, ce vizează urșii-problemă, totodată consideră că, dacă în toamnă s-ar permite recoltarea preventivă a altor 600 de exemplare la nivel național, situația s-ar normaliza.
În demersul solidar al acestora se arată că se impune și o analiză a studiilor făcute de mai multe organizații neguvernamentale, finanțate în cadrul programelor LIFE și a modului cum au fost cheltuiți banii publici și europeni. „Finalitatea și concluziile acestor studii au stat la baza deciziilor autorităților centrale și au condus la situația actuală în care ne aflăm. Pentru noi, cei care gestionăm fauna cinegetică a României, aceste studii, plătite cu milioane de euro nu au nicio aplicabilitate practică. Acestea nu au adus contribuții de niciun fel la o mai bună gestionare a speciilor de carnivore mari (CM). Ele nu prezintă situația reală în care se află carnivorele mari din România. Acestea nu au la origine o bază de date în măsură să conteste rezultatele studiilor de specialitate contractate de Minister”, se arată în apelul asociațiilor de profil din domeniu. De asemenea, se precizează că ONG-urile respective nu au fost prezente la lucrările de estimare din teren, cu toate că au fost informate sau invitate cu fiecare ocazie… ONG-urile la care se face referire sunt W.W.F. România, A.C.D.B. Vrancea, MILVUS și Foundation „Conservation Carpathia”.
Petenții susțin că, din cauza refuzului de a se emite ordinul de derogare, au fost depășite două perioade de vânătoare la urși, respectiv 1 octombrie – 31 decembrie și 15 martie – 14 mai, timp în care numărul exemplarelor a crescut cu aproximativ o mie, la nivel național și reprezintă un pericol pentru oameni.
Vă solicit, în sensul celor evocate, să-mi comunicați ce măsuri va dispune Ministerul Mediului, în perioada următoare, pentru protejarea oamenilor și a bunurilor acestora?
INTERPELARE adresată Ministerului Mediului, Doamnei ministru Grațiela Leocadia GAVRILESCU

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus