Back
Featured image of post Spre cele mai înalte „culmi” ale prăbușirii socialiste…

Spre cele mai înalte „culmi” ale prăbușirii socialiste…

Guvernul României a primit un vot de blam din Parlamentul Uniunii Europene. Raportul MCV, cel mai dur de până acum, și rezoluția adoptată concomitent sunt consecvente semnalelor de alarmă, constatărilor și recomandărilor din ultimii doi ani, adresate României de Comisia Europeană, de Comisia de la Veneția, de Parlamentul European și de GRECO. Toate converg: Uniunea Europeană îi cere Guvernului și Parlamentului României să oprească toate demersurile legislative care au afectat independența Justiției, domnia legii și statul de drept.
Am aflat, cu această ocazie, că statul paralel ocult cu care se luptă din răsputeri domnii Dragnea și Tăriceanu nu sălășluiește doar în România, ci își întinde influența până la Bruxelles. Procurorii aceluiași stat paralel mondial, planetar, cu extindere cosmică îi cercetează penal pe domnii Dragnea și Tăriceanu…
Din păcate, societatea românească este astăzi guvernată prin crize în toate domeniile de activitate, crize care reprezintă amenințări pentru parcursul democratic al României. Pe fond, situația politică, economică și socială din România s-a degradat grav, câtă vreme actuala guvernare a generat o permanentă conflictualitate, incapacitate managerială, și i-a ostilizat pe români, i-a radicalizat și îndreptat pe unii împotriva celorlalți, tocmai în anul aniversar al unirii națiunii române, al Centenarului Marii Uniri.
Vă bateți joc de România și de cetățenii săi! Vă preocupă doar aservirea Justiției și a tuturor instituțiilor statului de către puterea politică, precum și modificarea legislației, care ajunge să-i protejeze prioritar pe infractori. Mesajul Bruxelles-ului pentru Guvernul Dăncilă este clar: ori renunțați la legislația care pune sub control politic Justiția, ori România va împărtăși soarta Ungariei.
Ați distrus orice șansă a României de a scăpa de MCV și de a intra în Schengen iar prin acțiunile prim-ministrului Dăncilă este continuată strategia de șubrezire a statului și a imaginii României în Europa.
Astăzi, vorbim atât despre deprecierea situației economice a României, cât și despre măsurile populiste care ne expun și mai mult în fața unei posibile crize economice. Suntem conștienți că se repetă scenariul din perioada 2007-2008 cu un deficit bugetar mare, cheltuieli nejustificate, investiții puține, inflație astronomică, bulă imobiliară și supraexpunere în ceea ce privește creditarea.
În educație și învățământ e jale! Din 6.200 de școli la nivel național, peste 3.800 nu dețin autorizație de securitate la incendiu, iar circa 4.000 nu au autorizație sanitară. Tabloul acesta sumbru este completat grotesc prin manualele editate în acest an pline de grave erori și greșeli de conținut inadmisibile. Potrivit celor mai recente date prezentate de Eurostat, în momentul de față, suntem pe locul trei în Uniunea Europeană la părăsirea timpurie a școlii iar analfabetismul funcțional crește exponențial periculos.
Cele mai importante manuale pentru educația copiilor, precum cele de limba română, matematică, biologie, geografie și istorie abundă în greșeli de conținut, ceea ce ne indică, în primul rând, nivelul de pregătire al celor care conduc astăzi țara. Atunci când un manual este produs fără licitație, eliminându-se din start orice concurență, fără specialiști și fără un control temeinic, rezultatele evidențiază adevăratul scop ale acestei mașinațiuni oneroase, adică furtul din banii publici, controlul politic al unei piețe de circa 15 milioane de euro, specialitatea „casei” PSD-ALDE…
Am asistat în acest an doar la canibalizarea internă și reglările de conturi dintre membrii de vârf ai PSD. Prin cel de-al treilea ministru al Culturii, proiectele privitoare la aniversarea celor o sută de ani de la Marea Unire au fost doar un iresponsabil simulacru. Astfel, doar în luna octombrie a devenit public un calendar al manifestărilor naționale dedicate acestei excepționale sărbători a națiunii române. Vorbim, așadar, fie de o crasă incompetență managerială la nivelul Ministerului Culturii, fie de o incapacitate de înțelegere profundă a situației reale precum și a importanței acestui eveniment, și a semnificației sale pentru existența națiunii române. Centenarul este al românilor și trebuia asumat transpartinic, cu respectul și importanța cuvenite.
Constatăm astăzi că guvernul a solicitat societăților profitabile ale statului, Romgaz Hidroelectrica și altele, să distribuie dividende suplimentare către bugetul de stat, măsură care poate fi justificată logic doar prin raportare la deficitul bugetar foarte mare, fiind o consecință și reacție la riscul ca România să nu se încadreze în ținta de deficit bugetar convenită cu Uniunea Europeană. Consider că este foarte grav ca aceste societăți să fie obligate să repartizeze statului aproape întreg câștigul, în loc să-l investească în proiecte noi.
Vă întreb: ce viitor vor avea companiile statului aflate în patrimoniul statului, câtă vreme acestea în loc să-și investească profiturile în propria dezvoltare, contribuie la acoperirea deficitului bugetului de stat sau asigură plata salariilor sau a pensiilor, majorate populist și nesustenabil economic de către actuala guvernare?! O astfel de abordare, nu cumva va împinge pe termen lung chiar către insolvență aceste companii care, din fericire, încă funcționează cu profituri substanțiale pentru economia României?! De ce nu stimulați investițiile ca motor al stabilității și dezvoltării economice?!
Economia României se află într-un proces de aterizare forțată, ea fiind susținută, în acest moment, doar de împrumuturi externe masive și de artificii, „inginerii” prin care se măresc artificial încasările bugetare și rulajul banilor. Totodată, prin „explozia” de inteligență și de profesionalism din guvern, datoria externă României a atins cote istorice. Dacă la începutul anului 2018 datoria externă era de 94 de miliarde de lei, după opt luni de zile ea a crescut cu patru miliarde ajungând la 98 de miliarde de lei.
Ministerul Finanțelor ne anunța zile trecute că va împrumuta în ultimele două luni ale anului 13,8 miliarde de lei, adică în medie 230 milioane de lei pe zi. Pentru întreg anul, Finanțele au un necesar total de împrumut de 72 miliarde de lei, iar până în prezent a luat împrumuturi de 59,2 miliarde de lei, sumă care include și 4,6 miliarde de euro prin emisiuni de eurobonduri pe piețele externe.
Doamna Dăncilă și subordonații săi au o politică năucitoare de încurajare a inflației pentru a avea încasări bugetare acceptabile, pentru a putea plăti salariile. Practic, dacă dăm la o parte încasările în plus, rezultat al inflației, am avea un deficit bugetar trecut deja de 2,5% după prima jumătate de an. Pe fondul păstrării politicii inflaționiste, vom avea și pe mai departe atât creșteri ale cursului euro, cât și creșteri ale ROBOR.
Acestea sunt doar câteva constatări ale prezentului, privitoare la guvernarea României spre cele mai înalte culmi ale incompetenței, batjocurii și, finalmente, aflate pe cursul prăbușirii țării, prin decredibilizare, riscându-se excluderea noastră din rândul țărilor credibile, serioase ale Uniunii Europene…

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus