Alo, Primăria, Poliția, Jandarmeria, ISJ, au ajuns copiii noștri să caute să-și facă singuri dreptate prin școli! Părinții sunt în stare de orice pentru a-și proteja copiii! Ce aveți de gând cu acest oraș?!\Zilele trecute, m-au sesizat disperați părinții unor elevi de la Școala Gimnazială „Serafim Duicu” din Târgu-Mureș, întrucât copiii lor sunt terorizați la școală de comportamentul agresiv al unor colegi rromi și, deși au sesizat în acest sens în mod repetat conducerea școlii, situația a continuat să se înrăutățească. Copiii frecvent agresați și înfricoșați au ajuns să refuze să mai meargă la școală…
M-am adresat cu o sesizare Inspectoratului Școlar al Județului Mureș iar răspunsul primit de la această instituție vădește și este elocvent pentru această grozăvie, fiind un indicator revoltător al neputinței autorităților publice locale de a asigura elementara siguranță și cadrul de confort necesar pentru ca procesul de educație și învățământ să se poată desfășura în condiții normale.
Iată:
„Referitor la sesizarea nr. 41/10.12.2018 transmisă de părinții elevilor din clasa a V-a A de la Școala Gimnazială “Serafim Duicu” Târgu-Mureș către Cabinetul Parlamentar, înregistrată la Inspectoratul Școlar Județean Mureș cu nr. 11324/10.12.2018, suntem în măsură a vă comunica următoarele:
Direcțiunea Școlii Gimnaziale „Serafim Duicu” ne aduce la cunoștință faptul că unitatea de învățământ se confruntă cu o situație aparte, din ce în ce mai dificilă, în ceea ce privește numărul mare de elevi de etnie rromă care au un comportament violent, fizic și verbal. Acest comportament se manifestă în timpul pauzelor, precum și la sosirea și plecarea elevilor, în incinta școlii și în afara ei.
Conducerea școlii a primit sesizări multiple din partea cadrelor didactice, elevilor și părinților ca urmare a conflictelor repetate, constând în bătăi, înjurături, scuipat, furturi (telefoane, mâncare, haine, instrumente de scris, etc.).
Ultimul conflict și cel mai grav s-a întâmplat în ziua de vineri, 7.XI.2018, când doi elevi din clasele a IV-a și a V-a au fost agresați în cartier, când veneau spre școală, de către elevii rromi din clasa pregătitoare C (colectivul clasei este format din elevi cu vârste diferite 6-9 ani, copii care n-au mai frecventat școala, nici grădinița). în pauza de la ora 9, elevii clasei a V-a au vrut să-și facă dreptate singuri și s-au luat la bătaie cu cei din clasa pregătitoare, un elev din clasa a V-a fiind zgâriat foarte rău pe față. Mamele copiilor agresați au venit la școală, revoltate de ceea ce s-a întâmplat și au sunat la 112. Au venit organele de poliție, au fost luate declarații și conflictul a fost aplanat.
Părinții clasei a V-a au depus o sesizare colectivă și altele individuale (20) la direcțiunea școlii, în care au solicitat să rezolve situația rromilor, mutându-i în alt corp de clădire (corp B, str. Budiului), altfel vor fi nevoiți să-și transfere copiii la alte școli.
În cadrul inspecției tematice desfășurate de către inspectorul școlar coordonator la începutul anului școlar au fost constatate următoarele măsuri luate de către conducerea unității: stabilirea și efectuarea serviciului la nivelului unității de către profesori; o bună colaborare cu Poliția de proximitate, dar insuficienta prezență în școală, datorită programului (polițistul de proximitate intervine în repetate rânduri, la solicitarea conducerii, însă măsurile pe care le poate lua sunt prea puține și fără rezultate); adrese repetate către Poliție, Jandarmerie, Primărie prin care s-a solicitat prezența unui punct fix de lucru în școală pentru pază și protecție, dar răspunsul a fost unul negativ, din mai multe motive: lipsa efectivelor de polițiști,
Jandarmeria are de acoperit altă zonă, nu există contracte cu firme de pază; sancționarea elevilor violenți conform ROI; informarea părinților în legătură cu comportamentul elevilor; solicitare de sprijin la Serviciul de urgență 112; ședințe în cadrul Comisiei de disciplină; informarea și prelucrarea ROI în rândul elevilor, în careu și în fiecare clasă, la orele de dirigenție; solicitarea unui mediator școlar (motivul refuzului: insuficiența de mediatori la nivel de județ, numărul lor fiind de 8). în Școala Gimnazială “Serafim Duicu” Târgu-Mureș sunt 12 clase la secția maghiară, (5 dintre acestea funcționează cu elevi integral rromi), provenind din zone defavorizate (str. Dealului și Băneasa). Datorită acestui număr mare de elevi rromi, elevii români și maghiari, migrează spre alte școli.
Inspectoratul Școlar Județean Mureș are în vedere desfășurarea în bune condiții a actului educațional în toate unitățile de învățământ din județ, fapt pentru care insistă pentru o bună colaborare între conducerea școlilor, cadrele didactice și părinții elevilor.”
Măi, oameni buni, ce facem cu acest oraș?! Îl întoarcem anarhic către dreptatea individuală impusă cu agresivitate prin forța pumnului și a capului în gură?! Înțeleg că autoritățile locale consideră domenii prioritare fotbalul, acordarea bisăptămânală a „ciorbei săracului” sau construcția unui magazin de aproape două milioane de euro în cartierul „Belvedere” dar, de pildă, cu rromii și școala ce faceți?! Oare nu s-ar cuveni să stați instituțional la aceeași masă Primăria, Poliția locală și municipală, Inspectoratul Școlar Județean, Jandarmeria și să găsiți împreună soluții pentru bunul mers și siguranța orașului? V-am sesizat recent în privința vandalizării repetate de către rromi (după cum m-au informat cei lezați) a unor autoturisme parcate în vecinătatea Căii Sighișoarei. Mi-ați răspuns frumos, literar, în cuvinte alese și termeni legali dar care, din păcate, nu au nicio legătură cu realitatea. Distrugerile continuă iar victimele vor ajunge să-și facă singure dreptate. Nu le dați de ales! Faceți-vă datoria față de cetățeanul contribuabil, asigurați siguranța și confortul omului cinstit, corect, protejați-l!