Back
Featured image of post Tainele longevității mureșenilor

Tainele longevității mureșenilor

Am pășit cultural pe urmele longevității, asistând la lansarea și recenzând cartea jurnalistului, a talentatului scriitor reghinean și prieten Robert Matei. Un public select a participat, la sediul Protopopiatului Ortodox din Reghin, la această manifestare culturală de înaltă ținută care a pus în lumină volumul „Pe urmele celor mai longevivi oameni care au trăit în Transilvania”.

Am participat și anterior cu bucurie la isprăvile creative ale acestui om deosebit, Robert Matei, pe care îl caracterizează prioritar faptele, mai precis înfăptuirea cărților. L-am însoțit și la lansarea cărții ,,Eugen Nicoară, doctorul ancestronic din loja regelui Carol al II-lea”, editată în 2017, precum și la o altă lucrare, editată în 2019 - ,,112 ani de la inaugurarea Fabricii de cărămizi cu aburi Suseni SA”, un loc cu semnificații istorice unde a fost descoperită și este subiect al cărții „Fibula de la Suseni”, cea mai veche, importantă și valoroasă piesă arheologică din județul Mureș, având o vechime de peste 3000 de ani, fiind unică în lume.

Robert Matei a răspuns recuperator și rugăminții de dincolo de moarte a dr. Alexandru Ceușianu, de a i se face „dreptate” peste timp, de a-i fi reabilitată simbolic viața în memoria semenilor. După cum o și prezintă pilduitor autorul într-o altă înfăptuire tipografică, a pus în lumină cu generozitate „povestea primului avocat din Reghin care a ajuns membru în Uniunea Scriitorilor din România și a primului parlamentar reghinean care a scris un roman, totodată a primului profesor român din Reghin, care a înființat o Școală de Meserii, funcțională și astăzi sub denumirea de Liceul Tehnologic «Ioan Bojor»”.

În esență, „visurile nu au termen limită” pentru autor, este și deviza sa călăuzitoare existențial și o urmează neabătut. În cea mai recentă carte a sa, Robert Matei publică poveștile de viață ale mureșenilor pe care i-a descoperit că au trăit în ultimii 400 de ani pe aceste meleaguri, mai precis pe cei vreo 200 care au plecat din această lume la vârste cuprinse între 99 și 118 ani. Rămâne să le parcurgeți destinele citind această carte, să le aflați secretele longevității, să înțelegeți din înțelepciunea lor cum trebuie să exiști frumos, demn și înțelept pe acest pământ. Fiecare caz în parte poate constitui subiectul unei alte cărți, fiecare este un om care merită cunoscut, merită analizat din perspectiva omului simplu, împăcat cu sinele, cu cei dragi, cu bunul Dumnezeu.

Îl felicit pe autor și pe această cale, merită să visați la o lume mai bună împreună cu el!

Last updated on Dec 21, 2023 09:45 UTC
comments powered by Disqus