Back
Featured image of post Trenarea nepermisă a investigațiilor și cercetărilor specific polițienești, în privința dispariției unor cărți cu valoare de patrimoniu cultural național din fondul Bibliotecii Teleki-Bolyai, din municipiul Târgu-Mureș

Trenarea nepermisă a investigațiilor și cercetărilor specific polițienești, în privința dispariției unor cărți cu valoare de patrimoniu cultural național din fondul Bibliotecii Teleki-Bolyai, din municipiul Târgu-Mureș

La finele anului 2010, mass-media semnala o situație îngrijorătoare: dispariția unui important număr de cărți de valoare din fondul Bibliotecii Teleki-Bolyai din Târgu-Mureș. Potrivit declarației de presă a directorului Bibliotecii Județene Mureș, instituție căreia i se subordonează Biblioteca Teleki, dr. Monica Avram, cea care a inițiat și realizat inventarul, ar fi dispărut un număr de 538 de cărți, foi volante, broșuri. Nu ar fi dispărut incunabule, unicate, dar în schimb ar fi lipsuri din toată perioada de tipărire. Pentru secolul XVI sunt 17 lipsuri, pentru secolul XVII sunt 111 documente lipsă, pentru secolul XVIII sunt 65, iar pentru secolul următor, 50 de lipsuri. După 1900 sunt 257 lipsă și fără an de publicare 38, deci în total 538 de documente. Biblioteca Teleki-Bolyai este constituită din mai multe fonduri, lipsurile nu sunt numai din Fondul Teleki care are 40.000 de volume și la care s-au adăugat în timp Fondul Bolyai, Fondul Turnovski, Fondul de Dublete, Fondul Mixt, Fondul Depozitului Nou.
În urma unei temeinice documentări asupra acestui subiect, profesorul și jurnalistul Nicolae Balint citează recent răspunsul oficial al Inspectoratului de Poliție al județului Mureș, anume că: „în ceea ce privește ancheta în acest caz continuă, dar nu sunt informații noi”. În județul Mureș, din 1998 și până în 2007, au fost comise 18 furturi a unor obiecte cu valoare de patrimoniu. Într-un „top” Interpol, România ocupă locul trei la furturile din patrimoniul cultural național. Situația pare să nu mai alarmeze pe nimeni. Și poate nici nu mai interesează prea mult pe cineva, concluzionează Nicolae Balint. Asta pentru că, probabil, nici nu a mai rămas cine știe ce de furat. Ceea ce a fost mai de preț a luat demult calea străinătății…
Domnule viceprim-ministru, nu putem rămâne pasivi în privința acestor fapte de natură penală care prejudiciază patrimoniul cultural național. Vă informez că biblioteca în cauză are dintotdeauna un regim de securizare propriu funcțional, restrictiv în privința accesului destinat publicului larg, iar cărțile și documentele cu valoare de patrimoniu cultural au dispărut nu în urma vreunei spargeri, ci treptat, cu complicitatea sau prin implicarea directă a personalului angajat al bibliotecii. Dacă, după 5 ani de la sesizarea dispariției sutelor de lucrări, încă nu au fost identificați cei vinovați, atunci consider că în activitatea poliției se manifestă o gravă problemă funcțională. De aceea, vă adresez rugămintea să dinamizați ancheta în privința acestor furturi și să mă informați oficial care sunt cauzele ineficienței de până acum a celor care se ocupă de această cauză.
Pentru completarea acestor informații, pot fi consultate și următoarele articole publicate în presă:
http://romaniabreakingnews.ro/sute-de-carti-si-documente-r…/
http://asymetria-anticariat.blogspot.ro/…/nicolae-balint-fu…\Sursa foto: transilvaniareporter.ro

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus