Back
Featured image of post UDMR și PSD: nu ne mai alungați politic copiii din școli!

UDMR și PSD: nu ne mai alungați politic copiii din școli!

Săptămâna trecută, de la Tribuna Camerei Deputaților, doi parlamentari ai UDMR se victimizau cu ipocrizie arătând cât a sporit agresivitatea etnică în ultima perioadă în unele județe din România. Era gata să lăcrimez de emoție, văzându-i prosperi și bine-mersi, în postura de victime ale intoleranței etnice românești, în timp ce pledau propagandistic, cât se poate de relaxați, de la cea mai reprezentativă tribună politică a unui stat democratic. Acești parlamentari și alții din formațiunile politice ale maghiarimii, cu programe etnic separatiste, incită permanent la dezbinare etnică, pledează oficial pentru autodeterminarea minorităților, autonomie teritorială și enclavizare și nu recunosc Constituția României. Sunt din rândul celor care au complotat politic iar, într-o anterioară guvernare, în complicitate cu PSD, au alungat elevii și clasele românești aproape cu forța din Liceul teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu-Mureș, pentru că tulburau, chipurile, identitatea culturală a elevilor și a profesorilor maghiari.
Au încercat, mai apoi, aceeași mișcare separatistă cu Colegiul Național „Unirea” din Târgu-Mureș, într-o conjunctură politică similară, în tandem cu PSD, forțând în mod nelegal înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic și apoi încercând alungarea prin presiuni politice a claselor cu elevi români dintr-un corp de clădire aparținând acestui colegiu. A urmat un proces penal, aflat încă pe rolul instanțelor de judecată, iar cei din UDMR perseverează și tot nu se lasă… Tocmai au promovat, printr-un troc politic cu aceiași pesediști care îndrăznesc, mincinos și culpabil, să creadă în România, un proiect legislativ incredibil de înființare prin lege a Liceului Teologic Romano-Catolic la Târgu-Mureș. Nu mai există un astfel de precedent legislativ în istoria de după 1990 a României.
Liceul se vrea înființat prin derogare de la prevederile Legii educației naționale, în expunerea de motive invocându-se eronat și fals date conform cărora, „în prezent, 15,3% dintre elevii absolvenți ai clasei a opta care au studiat în limba maghiară nu au posibilitatea să-și continue studiile în cadrul unui liceu cu aceeași limbă de predare”. În realitate, conform informațiilor oficiale ale Inspectoratului Școlar Județean Mureș, în anul școlar 2016-2017, din cele 53 de clase solicitate și propuse de către inspectorat pentru predare în limba maghiară, s-au ocupat și realizat doar 43,5, din lipsă de elevi.
Oare cât de legal și constituțional este ca printr-o lege să li se impună autorităților publice locale, prin încălcarea autonomiei locale și în dispreț total față de actuala lege a educației naționale, înființarea unei instituții de învățământ liceal de interes local?! După un astfel de precedent legislativ neavenit, oare cât va mai dura până la readucerea pe tapet a problemei separării etnice a Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, revendicată de câțiva ani de UDMR, și promovarea unui proiect legislativ în acest sens?! Pe baza acestui model, vă invit pe toți colegii parlamentari să promovați proiecte de înființare a unor unități de învățământ în localitățile și județele pe care le reprezentați politic, după cum credeți de cuviință. Puteți să le dați și numele dumneavoastră ca patronim, în calitate de fondatori ai școlii sau chiar al partidului pe care îl reprezentați!
Să fiu bine înțeles, nimeni și niciodată nu s-a împotrivit înființării sau existenței unei școli catolice, cu profil confesional, la Târgu-Mureș. Să ne respectăm însă reciproc, fără privilegii și discriminări pozitive sau negative, de natură etnică sau legislativă, fără alungarea elevilor români din școli… Nimeni nu poate fi mai presus de lege, respectați-ne, politicieni ai maghiarimii, pe noi și pe copiii noștri, pentru a vă putea și noi respecta!

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus