Am aflat din presa maghiară că, din nou, încălcându-se procedurile diplomatice și într-un mod ostil și vădit provocator, Guvernul român este avertizat de la Bruxelles, via Budapesta, să asigure învățământul în limba maghiară (http://index.hu/kulfold/eurologus/2017/03/22/brusszelbol_szoltak_ra_a_roman_kormanyra_hogy_biztositsak_a_magyar_nyelvu_oktatast/).
Comisarul european pentru Educație, Tineret și Sport, Navracsics Tibor, membru FiDeSz, fost ministru al Justiției în Ungaria, o influentă voce în cadrul formațiunii politice ungare, a solicitat pe cale oficială intervenția personală a ministrului român al Educației, în vederea asigurării învățământului în limba maghiară la Universitatea de Medicină din Târgu Mureș, precum și oferirea posibilității elevilor maghiari de a se înscrie la Liceul Catolic „Rakoczi Ferenc II”.
Navracsics l-a atenționat printr-o scrisoare pe ministrul Educației, Pavel Năstase, că potrivit Legii Educației din România, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu-Mureș este o instituție multiculturală și multilingvă, în care predarea trebuie asigurată atât în limba română, cât și în cea maghiară. Acum, susține că situația este ambiguă în universitate deoarece cursurile pot fi ținute în limba maghiară, însă stagiile practice se desfășoară exclusiv în limba română.
Comisarul european din Ungaria i-a scris ministrului român și despre scandalul legat de Liceul Romano – Catolic „Rakoczi Ferenc II” din Târgu-Mureș. Direcția Națională Anticorupție din România (DNA) i-a reținut, în noiembrie 2016, pe inspectorul școlar general al județului Mureș și directorul liceului deoarece – conform rechizitoriului -, în anul 2014, au înființat ilegal școala teologică cu predare în limba maghiară. În comunicatul DNA se precizează că inspectorul școlar general a înființat liceul fără avizul ministerului de resort, depășindu-și în același timp competențele prin aducerea în noua instituție de învățământ a claselor maghiare de la liceul bilingv ce funcționează în clădire.
Navracsics i-a scris ministrului român că, procedurile juridice privind liceul catolic „amenință educația în limba maternă a unui număr de peste 400 de elevi. România și-a asumat – în acordurile internaționale dar și în legislația internă – garanția asigurării învățământului în limba maternă. Este absolut necesar ca predarea să continue în liceul maghiar, iar elevii noi să se poată înscrie fără niciun impediment în noul an școlar”.
Europarlamentarul UDMR este de părere că și liceul din Târgu-Mureș a ajuns în vizorul DNA din acest motiv. În opinia sa, este vorba de un viciu de formă, în care directorul școlii și inspectorul școlar general au acționat cu bună credință. Însă, europarlamentarul s-a arătat extrem de deranjat de faptul că părinții sunt chemați unul câte unul la audieri, fiind întrebați de ce și-au înscris copii la această școală.
În context, secretariatul de stat pentru politica națională de la Budapesta și-a exprimat la rândul său protestul. „Este o absurditate ca, în secolul XXI, pe teritoriul Uniunii Europene, funcționarea unei școli confesionale într-o clădire aparținând unei biserici creștine să reprezinte o problemă. Acest lucru este în contradicție cu drepturile și valorile Uniunii Europene” – se arată în comunicatul remis de secretariatul de stat pentru politica națională.
Domnilor miniștri, membrii Comisiei Europene („comisarii”, deci și Navracsics) au obligația de a reprezenta interesele comune ale Uniunii Europene și nu interesele naționale ale statului din care fac parte. Retorica lui Navracsics privitoare la subiectul Liceului Teologic Romano-catolic din Târgu-Mureș este sincronă cu toate celelalte luări de poziție ale altor oficiali ungari sau instituții ale statului ungar, reprezentând, de fapt, punctul de vedere/interesele Ungariei, și nu ale instituțiilor europene. Evident, comisarul european Navracsics Tibor și-a depășit atribuțiile, abordând în calitate de comisar european o problemă care este indubitabil pe lista de interese a statului ungar.
Mai mult, aspectele privitoare la înființarea/funcționarea liceului, procedurile juridice ale DNA (sau ale oricărei alte instituții) vizând Liceul Romano-Catolic, – legale conform deciziei CSM – sunt aspecte care privesc probleme interne ale statului român, nu ale UE și cu atât mai mult nu ale Ungariei.
Așadar, consider că demersul lui Navracsics de a se adresa MEN, în calitate de comisar european, este inacceptabil și trebuie reacționat ca atare de la nivelul Ministerului Afacerilor Externe dar și din partea Ministerului Educației. Constat, totodată, că modul de abordare a acestui subiect este de asemenea în nota propagandei ungaro-maghiare de care avem parte consecvent în ultimii ani. Adică, sunt invocate doar efectele unui act ilegal – copiii maghiari nu pot fi înscriși la o instituție de învățământ, este „amenințată” educația în limba maternă, fără a se invoca și cauzele care au generat această situație nedorită. Respectiv, nu se spune nimic de înființarea la presiune politică și în dispreț total față de legislația în domeniul educației a unei noi instituții de învățământ, de care politicienii maghiari din Târgu-Mureș nu sunt străini, contribuind chiar decisiv la înființarea acesteia. În speță, consider că ar fi interesant de știut dacă președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a girat inițiativa comisarului european Navracsics.
Domnilor miniștri, vă solicit prin prezenta interpelare să mă informați dacă aveți cunoștință despre demersurile anterior menționate ale comisarului european Navracsics Tibor și dacă ați reacționat instituțional până acum? Dacă nu ați formulat încă oficial o poziție, cum veți reacționa în spiritul adevărului și apărând interesele suverane ale statului român? \Răspuns INTERPELARE M.A.E.:
Răspuns la interpelarea formulată de domnul deputat Emil-Marius Pașcan privind demersul comisarului european Tibor Navracsics pe lângă ministrul educației naționale din România:
La 17 martie 2017, comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a transmis, în atenția ministrului Educației Naționale din România, o scrisoare privind învățământul în limba maghiară de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, respectiv înființarea și funcționarea Liceului teologic romano-catolic din Târgu-Mureș.
Ca urmare a acestei corespondențe, au fost întreprinse demersuri la nivelul Comisiei Europene, fiind subliniată lipsa de competențe ale COM, în conformitate cu tratatele fundamentale ale UE, în domeniul educației (îndeosebi al organizării sistemelor de învățământ din statele membre UE) și al protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, domenii care țin de competența exclusivă a statelor membre UE. Totodată, a fost evidențiată situația reală de la cele două instituții de învățământ, bazată pe date concrete, actualizate, în ceea ce privește accesul la învățământul în limba maghiară în România.