Back
Featured image of post Un nou asalt al UDMR pentru a rupe etnic Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș

Un nou asalt al UDMR pentru a rupe etnic Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș

Deși Legea educației naționale nr. 1/2011, conform art. 7 al (1), interzice activitățile de natură politică în unitățile de învățământ, pentru UDMR nu se aplică la Târgu-Mureș. Ieri (luni, 28 ianuarie a.c.), liderul udemerist, Kelemen Hunor, l-a convocat la ordin pe rectorul UMFST Târgu-Mureș dar și pe prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, pentru a lămuri cu de la sine putere conflictul intern privitor, chipurile, la uniformizarea examenelor pentru studenții mediciniști. Întâlnirea a durat circa patru ore, la Palatul administrativ din Târgu-Mureș, între timp studenții maghiari fiind instigați să protesteze în cadrul universității.
La finalul negocierilor, Kelemen Honor, s-a deplasat la universitate transmițându-le studenților în esență următoarele:
„Vă felicit pentru că ați rezistat atâtea ore la acest protest silențios pentru apărarea drepturilor voastre. Am purtat discuții aprinse cu rectorul UMF despre situația examenelor și i-am explicat că este inadmisibil să schimbi regulile jocului înainte cu o săptămână de sesiune. Acesta a declarat după îndelungi negocieri, că va lua în considerare schimbarea sistemului de examinare după vacanța care urmează sesiunii de iarnă. După această vacanță, vom sta din nou la discuții să abordăm teme importante pentru viitorul secției maghiare la UMF.
În legătură cu departamentul în limba maghiară i-am adus la cunoștință rectorului că încalcă Legile Educației, prin interzicerea formării unui astfel de departament. I-am explicat că, din moment ce s-a creat un departament în limba engleză, este obligatoriu sa fie unul și în limba maghiară. I-am spus că s-a creat un precedent și trebuie aplicată această decizie.
Vă spun și vouă, acum s-a ivit această oportunitate prin crearea departamentului în limba engleză și trebuie să profităm și să ne obținem drepturile, mereu când se va ivi o oportunitate să profitați de ea. Există viitor maghiar la UMF și vă asigur că noi ne vom lupta pentru voi și, într-un final, va fi departament în limba maghiară la UMF Târgu-Mureș. Dacă aveți probleme pe viitor, să nu ezitați să vă apărați drepturile și să ieșiți să protestați.”
Iată, așadar, cine stă în spatele conflictului artificial creat la UMFST și care este, de fapt, miza acestuia. Aceeași, de altfel, de aproape trei decenii încoace, adică ruperea etnică a universității și separarea secției maghiare din cadrul UMFST…
Poziția exprimată de președintele UDMR a fost confirmată în dialogul cu studenții maghiari și de către prof. univ. dr. Szabo Bela, vădind din nou imixtiunea politicului în activitatea UMFST. Iată în rezumat ce le-a transmis acesta studenților protestatari:
„Am discutat azi, susținuți de partea politică, și am încercat să obținem, pe lângă cererile referitoare la examinare, și crearea departamentului în limba maghiară, însă acest lucru ne este deocamdată amânat, pe motiv că nu există legislație, un model și organigrama acestui departament și că trebuie puse la punct multe detalii organizatorice și aprobate multe chestii. Eu însă rămân optimist și sper ca în viitor sa avem un departament în limba maghiară la UMFST.
Am vorbit despre denumirea UMF și dacă acesteia i se va atribui un nume românesc să primească și un nume maghiar pentru secția maghiară. Rectorul UMF a tot invocat Legea Educației în contraargumentele pe care ni le-a adus, și noi i-am precizat că o încalcă ,iar el ne-a menționat că are 3 procese câștigate în instanță în care se spune ca la UMF nu se încalcă drepturile minorităților și Legea Educației.
În 2012, am reușit cu politicul alături de noi crearea secției maghiare și sunt sigur că și acum sprijiniți vom obține departamentul în limba maghiară…”
Îi transmit lui Kelemen Hunor că, în temeiul Legii educației naționale, principiile care guvernează învăţământul preuniversitar şi superior, conform art. 3, vizează explicit autonomia universitară, libertatea de gândire şi independența față de ideologii, dogme religioase şi doctrine politice. Autonomia universitară este garantată prin Constituție iar libertatea academică este garantată prin lege. Instituţiile de învățământ superior se organizează şi funcționează independent de orice ingerințe ideologice, politice sau religioase.
Pe lângă imixtiunea politică, îndemnurile adresate studenților din partea liderului udemerist constituie o gravă încălcare a principiului autonomiei universitare, principiu potrivit căruia numai universitățile pot decide misiunea proprie, strategia instituțională, structura, activitățile, organizarea şi funcționarea proprie, gestionarea resurselor materiale şi umane.
În acest sens, sesizez Ministerul Educației Naționale și, totodată, solicit implicarea CONSILIULUI NAȚIONAL AL RECTORILOR (structură asociativă a conducerilor universităților, recunoscută de lege), în vederea luării unei de poziții oficiale pentru combaterea imixtiunii politice în universități și subminarea autonomiei universitare etc.

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus