Am crescut cu cărțile scriitorului francez Jules Verne, le-am citit și recitit în copilărie cu nesaț și sufletul la gură. Se împlinesc astăzi 197 de ani de la nașterea acestui titan precursor al literaturii științifico-fantastice.
Pare acum, analizându-i intuițiile, predicțiile și anticipările în privința evoluției tehnologiei, inovațiilor și a civilizației umane o existență și inteligență nepământeană.
În romanul „20.000 de leghe sub mări” (1870), Verne descrie Nautilus, un submarin avansat, cu un sistem electric de propulsie. Această idee s-a materializat la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, odată cu dezvoltarea submarinelor moderne. În aceeași lucrare, imaginează un costum de scafandru autonom, cu un rezervor de aer portabil, un concept ce avea să fie realizat odată cu dezvoltarea echipamentelor de scufundare moderne.
În „De la Pământ la Lună” (1865), prezintă un proiect asemănător cu misiunile Apollo, o capsulă spațială lansată cu ajutorul unui tun gigantic, având echipaj uman la bord. Deși metoda propulsiei diferă, Verne a anticipat conceptul de explorare a cosmosului, de asemenea, multe aspecte ale tehnologiei spațiale, cum ar fi utilizarea rachetelor și a modulelor lunare.
În „Robur Cuceritorul” (1886), descrie un aparat de zbor cu elice, foarte asemănător cu elicopterele moderne, care aveau să fie construite abia în secolul XX.
În „Parisul în secolul XX” (scris în 1863, dar publicat în 1994), imaginează un oraș plin de zgârie-nori, automobile, trenuri de mare viteză, rețele de telecomunicații și iluminat electric, prefigurând multe dintre inovațiile secolului XX.
În „Ocolul Pământului în 80 de zile” (1872), vorbește despre posibilitatea de a călători rapid datorită progreselor tehnologice în transport, lucru care s-a confirmat ulterior odată cu avioanele și trenurile de mare viteză.
Într-un articol din 1889, Jules Verne a descris o alternativă la ziare în care știrile erau transmise prin intermediul unor ecrane. Aceasta este practic o descriere timpurie a televiziunii.
Într-un articol din 1889, Jules Verne a descris un dispozitiv numit „phonotelephote” care permitea oamenilor să se vadă și să vorbească la distanță. Aceasta este o descriere timpurie a videoconferințelor.
Scriitorul a anticipat, de asemenea, internetul, descriind un sistem global de comunicații în romanul său „O zi din viața unui ziarist american in anul 2889”.
Jules Verne a demonstrat așadar o intuiție remarcabilă în privința direcției în care avea să evolueze tehnologia și civilizația, influențând fundamental nu doar literatura, ci și inventatorii și oamenii de știință ai generațiilor următoare.
A fost categoric un vizionar iar scrierile sale au inspirat, influențat și modelat lumea modernă.