Back
Featured image of post Urgent, despăgubiri pentru fermieri, altminteri jumătate dintre aceștia vor ajunge în faliment!

Urgent, despăgubiri pentru fermieri, altminteri jumătate dintre aceștia vor ajunge în faliment!

Partidul Mișcarea Populară solicită guvernului să ia măsuri urgente pentru sprijinirea fermierilor, prin acordarea de despăgubiri și triplarea subvenției la motorină, până la 5 lei/litru. Deși la acest moment, un litru de combustibil este aproximativ 9 lei, subvenția acordată de statul român a rămas tot la nivelul anului trecut, de 1,6 lei/per litru de combustibil. În caz contrar, până la sfârșitul anului, mai bine de jumătate din fermierii români își vor închide activitatea!

Seceta extremă din acest an, pe fondul dublării prețului la combustibil, la inputuri, la energie, va duce la un val de falimente și mai ales va afecta semnificativ românii care vor resimți, în mod direct, creșterea prețurilor la legume, fructe și alimente de bază.

Colegul Ion Melinte, vicepreședintele PMP, șeful departamentului pentru agricultură avertizează guvernanții: „Culturile actuale, de grâu, porumb, floarea soarelui, sunt compromise în procente care variază între 70% și 100% iar mai bine de jumătate dintre fermierii români se întreabă cum vor reuși să treacă de acest an. Nu doar că avem o secetă istorică, dar prețurile la combustibil și inputuri s-au dublat iar cele la energie electrică s-au triplat. Fermierii abia făceau față cheltuielilor anului trecut, când motorina avea un preț de 4 – 4,25 lei per litru, în timp ce subvenția era de 1,6 lei. Acum, combustibilul este aproximativ 9 lei, iar statul plătește tot 1,6 lei. Sectorul agricol are nevoie de sprijin și are nevoie astăzi”.

Amânarea acordării despăgubirilor va avea un efect negativ semnificativ, pe termen mediu și lung, și nu va afecta doar fermierii. “Lipsa resurselor financiare va duce la imposibilitatea achitării facturilor către furnizorii de inputuri, a impozitelor și taxelor la stat și a salariilor. Însă cel mai grav va fi faptul că fermierii nu vor avea fondurile necesare pentru înființarea culturilor de toamnă“, a completat șeful departamentului de agricultură.

Readucem în atenție faptul că Partidul Mișcarea Populară a solicitat dublarea subvențiilor pentru fermieri încă din luna martie a anului curent, pe fondul creșterii prețurilor la combustibil, energie, inputuri, dar și a semnelor unei secete extreme. Lipsa de reacție și implicare a guvernului a făcut ca, după aproximativ 5 luni, să ne aflăm în situația în care sectorul agricol românesc se află într-un moment critic.

Last updated on Jul 11, 2022 09:01 UTC
comments powered by Disqus